RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Flickr:eisenbahner (Creative Commons)

Her er nærmeste åpne flyplass

Sist oppdatert:
Hvis du absolutt må ut og fly, er nærmeste åpne flyplass femten timer unna.

Luftrommet over Norge har vært stengt siden klokken 10 torsdag formiddag. I løpet av dagen har stadig flere store flyplasser i Europa også måttet stenge, som følge av askeskyen fra vulkanen på Island. Flyplasser i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Belgia, Storbritannia, Frankrike og Tyskland er foreløpig rammet.

Bare i løpet av torsdagen, regner Avinor med at 120.000 norske passasjerer er rammet av flykaoset, og ifølge Eurocontrol vil mer enn 50 prosent av alle flyginger mellom USA og Europa bli innstilt fredag.

Åpent i Hamburg
Flere hundre tusen reisende har måttet avbryte eller utsette sine reiser, men dersom du absolutt ut å fly, er det fortsatt håp - elleve timer unna Oslo.

Torsdag ettermiddag klokken 17.30 er nemlig flyplassen i Hamburg foreløpig nærmeste flyplassen til Oslo som fortsatt er åpen for flytrafikk.

- Akkurat nå holder vi fortsatt åpent, og de fleste fly tar av som planlagt med unntak av avganger til Storbritannia og Skandinavia, opplyser presskontakt Stefanie Harder til Nettavisen klokken 18.00.

Må kanskje stenge
Men ifølge Harder er det usikkert hvor lenge flyplassen i Hamburg kan holde åpent.

- Jeg regner med å få vite mer i løpet av kvelden, og kan foreløpig ikke si sikkert hvor lenge flyplassen vil fungere som normalt, sier Harder.

Torsdag ved 22-tiden opplyser flyplassen på sine hjemmesider at også de har måttet stenge virksomheten.

- Luftfartsmyndighetene har bestemt at luftrommet over Nord-Tyskland skal stenges. Ingen fly får lette eller lande fra flyplassene som blir berørt, opplyser Hamburg lufthavn.

Også flyplassen i Berlin er stengt. Dermed er det flyplassen i Frankfurt den nærmeste som er åpen. Ifølge ViaMichelin tar det rundt femten timer å kjøre til Frankfurt fra Oslo, dersom du ikke skal ta ferge.

Må sørover
Offisielle estimater fra Volcanic Ash Advisory Centre i London (VAAC) viser at askeskyen har spredd seg over store deler av Skandinavia og Storbritannia, i tillegg til Belgia, Nederland og deler av Tyskland og Frankrike.

Derfor ser det ut til at en må følge med på flyplasser sørover i Europa hvis en skal ut å fly.

Franske Charles de Gaulle i Paris holdt åpen store deler av torsdag, men til slutt ble også den stengt, melder nyhetsbyrået AP.

Arlanda i Stockholm var en av de flyplassene i Skandinavia som forble åpen lengst, men ved 18-tiden torsdag ble både Arlanda og de andre flyplassene i Stockholms-området stengt for flytrafikk.

- Følg med på flyselskapet
Jens Petter Duestad i Avinor forteller til Nettavisen at situasjonen på flyplassene endrer seg veldig raskt.

- Det som er helt sikkert nå er at det er veldig langt til nærmeste åpne flyplass. Jeg råder alle til å følge godt med på sitt flyselskaps hjemmeside, Avinor og hjemmesiden til Meteorologisk institutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere