*Nettavisen* Nyheter.

Her er polets bestselgere

Det går i fransk og tysk vin når nordmenn skal velge vin til jul. Og norsk akevitt selger best. Sjekk bestselgerne.

22.12.06 10:06

Det er ikke akkurat få liter vin som går med når nordmenn handler inn til jul.

Nettavisen har fått tilgang til polets bestselgerliste uke 48, 49 og 50. Her går det klart fram hva vi foretrekker når vi velger drikke til julehøytiden.

Røde franske
De franske er i flertall av de ti mest solgte røde vinene. Fire av bestselgerne er fra Frankrike, fulgt av to chilenere, en italiensk og en spansk vin. Hele 104.901 liter er solgt av J.P. Chenet Cabernet-Syrah 2003/2005, den franske vinen med den skjeve flaskehalsen. Australske Lindemans kommer ikke i nærheten, med 78.500 solgte liter.

Tredjeplassen av de røde har Gato Negro Cabernet Sauvignon 2005 fra Chile.

- Chenet er jo en slager. Den har vært bestselgeren vår over lang tid, ikke bare nå før jul, sier fungerende informasjonssjef Halvor Bing Lorentzen i AS Vinmonopolet.

- Ellers generelt er det relativt bløte viner som er de som selger best. Det skyldes nok at de er lette å like. Men samtidig så er det det å si at folk er flinkere til å prøve nytt, slik at det toltale salgsvolumet på våre ti bestselgere faktisk har gått ned. Salget fordeler seg over flere typer vin enn tidligere, sier Lorentzen.

Frisk og søte tyskere
Av de hvite er det de to tyske vinene Moselland Ars Vitis Riesling 2004 (27.551 solgte liter) og Black Tower Rivaner 2005 (25.786 solgte liter) som innehar første- og andreplass på salgslista. Chapel Hill Rhine Riesling & Sauvignon Blanc 2004/2005 fra Ungarn ligger på tredjeplass, med 22.300 solgte liter.

- De hvite bestselgerne har alle sødme i seg, og de mest populære er de halvtørre vinene. Men trenden er i ferd med å snu - nå kjøper folk mer og mer av de tørre vinene, sier han.

Norsk akevitt
Men når det kommer til julens sprittilbehør, velger vi norsk akevitt.

Den mest populære er Gildes juleakevitt. Fra 27. november til 17. desember kjøpte vi 65.627 liter av denne akevitten på polet. Gammel Oppland kommer på andreplass, med 40.524 liter solgt, mens tredjeplassen holder Løitens Linie (33.414 liter solgt), fulgt av Gammel Reserve (9070 liter).

Boblende til nyttår
Ellers sverger vi til musserende snarere enn ekte champagne når vi skal feire litt ekstra.

Martini Asti (Italia) er den mest solgte boblende musserende vinen (17.874 l solgt), fulgt av Marqués de Monistrol, Brut, Spania, og Freixenet Cordon Negro, Seco, Spania. Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2002 har fjerdeplassen.

Av solgte ekte champagne er det Charlemagne Blanc de Blancs Réserve, Brut, som er den mest solgte, med 2951 solgte liter på tre uker. Ifølge Lorentzen er det denne champagne som topper salgslisten over ekte champagne året rundt.

Og vi handler ikke småtteri heller nå før jul. I perioden ble det solgt 5,4 millioner liter alkohol på Vinmonopolet.

Lurer du på hva du skal kjøpe av alkohol til jul?

Les hele bestselgerlisten her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.