RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er politiets røde knapp

Sist oppdatert:
Nå kan du melde fra til politiet direkte på nettet dersom du opplever noe ubehagelig.

Torsdag lanserte Kripos den «røde knappen».

Med kun et klikk vil nå barn og unge kunne melde fra om uønsket adferd dersom de blir utsatt for det på Internett.

- Jeg er stolt over at Kripos ligger i front, og nå skal gjøre det enkelt for barn og unge å komme i kontakt med oss voksne når de opplever noe galt på internett, sier justisminister Knut Storberget om nyvinningen.

Utviklingen av «rød knapp» er et av tiltakene i en helhetlig strategi foreslått av Faremo-utvalget for å synliggjøre politiet på Internett.

Knappen kan gratis plasseres på enhver nettside.

- Kripos oppfordrer flest mulig til å legge den røde knappen på sitt nettsted og lenke til tips.kripos.no. Jo flere tips politiet mottar, jo større grunnlag har politiet til å identifisere voksne som utgjør en trussel mot barn, skriver Kripos på sine nettsider.

Slik fungerer det
Knappen, som er merket «politi», er nå lett tilgjengelig blant annet på Windows Live Messenger.

John Ståle Stamnes i Kripos mener den røde knappen kan føre til at flere overgripere kan bli tatt av politiet.

- Når du trykker på knappen, så kommer du til tipsmottaket til nettstedet tips.kripos.no. Her kan du fortelle hva man ønsker å tipse om, gi detaljer om situasjonen som er oppstått og generelle opplysninger om hvor, når og hvem, sier Stamnes til Microsofts hjemmeside.

- Vi er stolte
Tipsmottaket til Kripos gir deg også detaljer om hva slags type situasjoner man bør melde fra om. Mottaket er bemannet 24 timer i døgnet og brukere kan være anonyme.

- Vi er stolte av å lansere varslingstjenesten. Tjenesten er et viktig ledd i vårt arbeid for sikkerhet og trivsel for alle våre brukere på internett. Dette er ikke alene en løsning på problemet med overgrep på nett, men det vil klart ha en preventiv virkning at man vet at denne tjenesten finnes og at det kan rapporteres inn til politi. Det vil også hjelpe barn til å tenke seg litt om før man legger noen til som venn, mener sikkerhetsansvarlig i Microsoft Norge Ole Tom Seierstad.

BarneVakten karakteriserer tiltaket som etterlengtet og veldig gledelig.

- Det har lenge vært et problem at mange opplever nettet som et lovløst samfunn der overtramp og overgrep ikke får noen konsekvenser, sier daglig leder Øystein Samnøen i BarneVakten.

Samnøen tror tiltaket vil kunne skremme bort mennesker med mørke intensjoner overfor barn og unge fordi det blir mer risikofylt å benytte nettet som kontaktarena.

Les mer om den røde knappen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere