RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er politiets supervåpen

Sist oppdatert:
Q-tips er blitt politiets viktigste redskap i kampen mot vinningskriminelle. Hordaland leder DNA-offensiven klart.

(iBergen.no) : Ingen sender inn flere DNA-prøver til analyse hos Rettsmedisinsk Institutt (RMI) enn politiet i Hordaland. Politioverbetjent Siri Doksæter ved tyveri- og brannavsnittet på Bergen Sentrum politistasjon legger ikke skjul på at det koster flesk, men har likevel få betenkeligheter.

- Jeg tror folk flest er interesserte i at vi får tatt de kriminelle, selv om det koster litt penger. Folk er opptatt av at vi får oppklart hverdagskriminaliteten, og vi vil at folk skal føle seg trygge, sier Doksæter til iBergen.no.

Tar prøver av alt
Ved utgangen av 2006 hadde Hordaland politidistrikt stått for mer enn hver femte DNA-prøve som ble sendt inn til RMI. Ifølge bransjebladet kom 724 av totalt 3368 innsendte prøver i 2006 (tall frem til desember måned) herfra.

Doksæter legger ikke skjul på at politiet i Hordaland siden ca. 2002 har satset beinhardt på DNA-spor for å oppklare vinningskriminalitet og andre forbrytelser.

- Vi har bevisst gått inn for å få registrert flest mulig kriminelle i DNA-registeret, og å sende inn så mange DNA-prøver som mulig. Når vi er på et åsted hvor gjerningsmannen kan ha rørt på ting, sikrer vi oss spor med vattpinner. Deretter vurderer vi med en jurist hva som er verdt å sende videre til analyse, sier politioverbetjenten.

Tre for prisen av en
På grunn av de høye kostnadene som er forbundet med en DNA-analyse, kan ikke politiet sende inn prøver fra alle hendelser de kommer borti.

- Når vi først sender inn, sender vi like godt inn tre prøver. Vi betaler samme pris for inntil tre prøver som for én, sier Doksæter.

- Hvordan velger dere ut hvilke prøver som skal sendes inn?
- Det må ha en viss interesse for oss. Spor fra en enslig bil på en øde vei som det har vært innbrudd i, blir ikke sendt inn. Men hvis det er snakk om innbrudd nummer fem i et og samme strøk, er det viktig å få oppklart hvem som står bak, slik at vi kan ta den eller de som herjer i området, sier politioverbetjenten.

- Vil ha alle inn i basen
Praksisen har ført til en rekke oppklaringer, selv om DNA-registeret over forbrytere slett ikke omfatter majoriteten av de kriminelle. Ifølge politiet er det kun folk som er dømt for grove narkoforbrytelser med dom på mer enn to års fengsel, samt drapsmenn, grove volds- og sedelighetsforbrytere, som er registrert. Likevel blir det rikelig med treff.

- Narko og vinning går hånd i hånd. De som begår grove narkotikaforbrytelser, er ofte de samme som står bak vinningsforbrytelser, sier Doksæter.

Hun legger likevel ikke skjul på at langt fra alle innsendte DNA-prøver gir uttelling.

- Etter hvert som DNA-basen vokser, får vi flere oppklaringer. Ideelt sett hadde vi ønsket oss at alle kriminelle ble registrert i DNA-registeret. Da hadde vi hatt en lett jobb, sier Doksæter.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere