RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er PSTs nye trusselvurdering

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Globalt orienterte islamister og islamfiendtlige grupper er blant dem PST følger ekstra nøye med på.

NYDALEN (Nettavisen): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) offentligjorde mandag sin åpne trusselvurdering for 2011. Det skjedde på en pressekonferanse i Nydalen i Oslo.

- Det åpne, moderne norske samfunnet er sårbart. Vi kan beskytte det, men vi kan ikke regulere eller overvåke oss bort fra det, sa PST-sjef Janne Kristiansen da hun oppsummerte på pressekonferansen.

Last ned hele rapporten her

Her er noen hovedpunkter i rapporten:

* Globalt orienterte, ekstreme islamister gir et trusselbilde preget av økende usikkerhet, men PST understreker at få personer i Norge støtter opp om ekstrem islamisme, som tjenesten definerer som en som aksepterer bruk av vold.

* Flere staters etterretningstjenester er aktive i Norge. De prøver å skaffe seg informasjon og påvirke norske myndighets beslutninger. Cyberetterretning blir nevnt som et økende problem.

* Høyre- og venstreekstreme miljøer er ikke ventet å utgjøre en alvorlig trussel, men islamfiendtlige grupper - blant dem English Defence League - representerer ifølge PST et økende voldsproblem i enkelte europeiske land.

* Iran trekkes igjen fram som et land som forsøker å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen fra norske virksomheter med aktuell kunnskap og teknologi.

* Trusselbildet mot norske myndighetspersoner er stabilt. PST-sjef Janne Kristiansen sier det heldigvis er sjelden det er en sammenheng mellom trusler og reelle angrep, men vil ikke bagatellisere problemet.

Budsjettdebatt
Fungerende justisminister Grete Faremo (Ap) deltok også på pressekonferansen. Hun benyttet anledningen til å forsvare forslaget om å innlemme EUs datalagringsdirektiv i norsk lov og til å si at det er full oppslutning i Stortinget om PSTs budsjetter.

- Debatten den siste tiden kan gi inntrykk av at opposisjonen vil tilføre PST flere ressurser enn det regjeringen vil. Så er ikke tilfelle, sa Faremo. Hun pekte på at PST har fått økt sine ressurser med 60 prosent siden 2005.

- Direkte feil, sa Fremskrittspartiets Per Sandberg om Faremos beskrivelse av den politiske enigheten. Frps første nestleder satt på tilhørerbenken under pressekonferansen

Til Nettavisen sa Sandberg etterpå at selv om det ikke er fremmet andre forslag om akkurat PSTs budsjetter, er dette et spørsmål om hele politietatens ressurser.

- Dette er ikke bare et spørsmål om bevilgningene til PST. PST er avhengig av ressursene ute i politidistriktene, sier han.

«God dialog»
PST-sjef Janne Kristiansen formulerte seg som ventet diplomatisk om dette spørsmålet:

- Vi har fått tilført flere ressurser, og vi er dialog med regjeringen om tilførsel av flere, sa hun og føyde til at ingen leder i en statlig etat noensinne vil være fornøyd med ressursene den får tildelt. Det blir sjelden anledning til å velge fra øverste hylle, var PST-sjefens erfaring. Men hun understreket at PST var i «god dialog» med regjeringen om budsjettene.

Det er i hovedsak tre utviklingstrekk PST forventer vil påvirke trusselbildet i Norge i året som kommer.

«For det første at radikalisering i stadig større grad kommer til uttrykk i det offentlige rom og i sosiale medier. For det andre at det fortsatt pågår reisevirksomhet til konfliktområder, for trening eller deltakelse i kamp. For det tredje at ekstreme islamister i Norge fremstår som mer globalt orienterte,» skriver PST i sin ferske rapport.

- Facebook viktig arena
PST frykter økt rekruttering fra sosiale medier som Facebook:

«Radikalisering vil på ulike måter prege trusselbildet i Norge også i 2011. Sosiale nettmedier som Facebook, blogger og ulike nettsider er blitt viktige arenaer for å spre og diskutere ekstreme islamistiske synspunkter. Gjennom moderne nettmedier kommer meningsfeller enkelt i kontakt med hverandre på tvers av etniske og geografiske skillelinjer. I tillegg er enkelte medier blitt en plattform der personer som oppfattes som lederfigurer, når ut til flere mottakere. Siden meningsmotstandere sjelden deltar i de samme fora som sprer ekstreme islamistiske ideer, blir budskap som legitimerer og forherliger bruk av vold som et politisk virkemiddel ofte stående uimotsagt. Reaksjonene i forbindelse med publiseringen av karikaturtegninger på nyåret i 2010 viste hvilken symbolkraft disse fortsatt kan ha,» skriver de.

He er hovedkonklusjonene i rapporten:

  • Radikalisering og den internasjonale kontaktflaten som enkelte personer i PSTs søkelys har, gir et trusselbilde preget av økende usikkerhet. Selv om det er få personer i Norge som støtter opp om ekstrem islamisme, pågår det i dag aktiviteter i visse miljøer som kan bidra til en skjerping av trusselsituasjonen i 2011. Enkelte ekstreme islamister fremstår i dag mer globalt orienterte, og det er i hovedsak disse som kan utgjøre en direkte trussel mot Norge i året som kommer.
  • Flere staters etterretningstjenester er aktive i Norge. På fordekte måter forsøker de å skaffe seg informasjon og påvirke norske myndigheters beslutninger. Virksomheten er særlig rettet mot norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk, olje- og gassektoren, høyteknologivirksomheter, samt enkelte eksilmiljøer her i landet. Økt kapasitet til cyberetterretning har også gitt flere av tjenestene mulighet til å styrke informasjonsinnhentingen i Norge.
  • De høyre- og venstreekstreme miljøene vil heller ikke i 2011 utgjøre en alvorlig trussel for det norske samfunnet. Det var noe økt aktivitet i de høyreekstreme miljøene i 2010, og denne aktiviteten vil trolig fortsette i 2011. Et høyere aktivitetsnivå blant enkelte islamfiendtlige grupper kan føre til økt polarisering og uro, spesielt i og rundt markeringer og demonstrasjoner.
  • Norske virksomheter vil i 2011 fortsatt være mål for anskaffelser av varer, kunnskap og teknologi som kan brukes til utvikling av masseødeleggelsesvåpen. De fleste anskaffelsesforsøkene kan spores tilbake til iranske aktører.
  • Norske myndighetspersoner blir jevnlig utsatt for uønsket oppmerksomhet og ulike typer plagsom og skremmende atferd. Antall trusler framsatt mot norske myndighetspersoner har de siste årene vært stabilt. Vi forventer derfor at norske myndighetspersoner også i 2011 vil motta alvorlige trusler som nødvendiggjør etterforskning og beskyttelsestiltak. Det vil dessuten være fare for at myndighetspersoner kan bli utsatt for fysisk forulempning eller fysiske angrep.

Les hele rapporten her.

Nettavisen på pressekonferansen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere