RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er «Rocknes» registrert

Sist oppdatert:
Eid av hemmelighetsfulle tyske investorer og registrert i et skatteparadis i Karibia, det er stikkord for MV «Rocknes» som haverte i går og kostet 18 mennersker livet.

Det er et stort sprang fra den lille øystaten Antigua & Barbuda i de vestindiske øyer - til Vatlestraumen utenfor Bergen.

Det er også et innfløkt nettverk av selskaper og agenter som beskriver det juridiske eierskapet og ansvaret for bulkskipet og de omkomne.

Formelt er det nemlig ikke skipsreder Atle Jebsen i Jebsen-gruppen som eier «Rocknes». Skipet er tvert imot eid av et tysk kommandittselskap, og registrert i Antigua & Barbuda International Ship Register i den lille byen Saint John's med 22.000 innbyggere.

Investorer utenfra
Jebsen-gruppen har vært igjennom store tap og omskiftninger de siste årene. Til sist gikk styreformann Atle Jebsen inn med 80 millioner kroner av egne midler for å redde rederiet, som han nå eier sammen med sine to sønner.

Men flåten av bulkskip er også finansiert fra ukjente lommer, som tilfellet er med MV «Rocknes». Ifølge det karibiske skipsregisteret er eierselskapet det tyske kommandittselskapet Reederei Hans Jürgen Hartmann MS Motorvessel Kvitnes GmbH & Co. KG. Skipet ble registrert i Antigua så sent som 10. desember i fjor.

Inspektører fra Antigua-registeret
Formelt er det derfor inspektører fra Antigua & Barbuda som i morgen kommer til Bergen for å lede etterforskningen av hvorfor de 18 sjøfolkene ser ut til å ha omkommet.

I praksis kommer de likevel ikke fra Karibia, skipsregisteret har nemlig en avlegger i Tyskland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere