Her er Røkkes bitre oppgjør

Foto: (Montasje: Scanpix)

Røkke tar for seg enorme tap, seg selv og Aker.

18.03.10 14:25

I et brev i Akers årsrapport tar Kjell Inge Røkke et oppgjør med seg selv og Aker. Han sier i brevet at verdier forsvant på grunn av feil beslutninger og dårlig drift.

- Ikke dyktig nok
«Vi sa farvel til strategien om å bygge opp et industrikonglomerat. Aker skapte formidable verdier fra 2004 og frem til den foreløpige toppen for aksjekursen våren 2007. Siden slo bildet noen sprekker. Systemet var ikke dyktig nok til å håndtere operasjonelle og finansielle utfordringer i mange, nye selskaper med Aker som initiativtager», skriver Røkke.

«Sannheten er at Aker som system ikke har lykkes med knoppskyting. De mange selskapene som ble etablert på løpende bånd og børsnotert i årene 2005 til 2007, blomstrer ikke ennå og noen har visnet hen. Aksjeeierne i Aker og våre medinvestorer i nye selskaper har tapt bedydelig beløp på oppstartsselskaper i ventureperioden. Dette plager meg.»

- Krisen måtte komme
«Det krevdes ikke egenskaper som spåmann for å forutse at aksjemarkedet på et tidspunkt ville få et kraftig kursfall. I 2007 solgte vi aksjer og virksomheter, og frigjorde 15 milliarder kroner.»

«Bommerten var at vi ikke forstod hvor mye ressurser som var nødvendig for å løfte nyetableringer, fullføre prosjekter og oppnå god drift. Kapitalen som vi tjente på betydelig aksjesalg, ble med på nedturen.»

Enorme tap
Røkke skriver at de har tapt enorme summer på nedturen.

«Tidligere har jeg indikert det virkelige tapet til å være 6-7 milliarder kroner på Akers hånd alene. Tallet er nok dessverre langt høyere. Det er verdier som ikke kommer tilbake med en børsoppgang. Verdier forsvant som en konsekvens av feil beslutninger og dårlig drift»

«Vi ble for selvgode. Vi leverte ikke som planlagt og forventet. Vi vil selvfølgelig arbeide for å gjenvinne og synliggjøre verdier i de operative selskapene i årene som kommer», skriver Aker-eieren.

Aldri mer statlig bråk
I juni 2007 kjøpte staten 33,1 millioner aksjer i Aker Holding. Det eier 40,27 prosent Kjell Inge Røkkes oljeserviceselskap som het Aker Kværner, nå Aker Solutions. Staten betalte 4,8 milliarder kroner med en aksjekurs på 145,60 kroner.

Regjeringens våpendragere - med Dag Terje Andersen i spissen - ble kritisert av analytikere som mente staten gikk inn på en absolutt topp i denne sektoren.

I fjor ble det så klart at Røkkes Aker ASA solgte en rekke selskap og aksjer til Aker Solutions for rundt 2 milliarder kroner. Mange mente at prisingen Røkke fikk var altfor god og at staten satt igjen med svarteper, grunnet en elendig aksjonæravtale i Aker Holding AS.

Dette førte til en knallhard strid, som tilsynelatende ødela det gode forholdet Kjell Inge Røkke hadde bygd opp til Arbeiderpartiet.

Les mer her: Alt om Røkke-saken

I brevet skriver Røkke at en lignende sak neppe kommer til å skje igjen.

«Frem til våren 2009 var transaksjoner og forretningsutvikling mellom selskaper, som eies av Aker, en naturlig del av vår virksomhet. Det er det slutt på. Vi vil unngå at det stilles spørsmålstegn ved den kollektive integriteten til selskapets styre og styrende organer», skriver Røkke.

Må tjene millioner daglig
Røkke skriver også at det er tatt flere grep, etter at hans advokat gjennom mange år, Øyvind Eriksen, forlot advokatfirmaet BAHR for å ta over som konsernsjef. Men at det fortsatt gjenstår mye arbeid.

«For å oppnå en tilfredsstilende avkastning på våre verdier, må Aker hver arbeidsdag generere 10 millioner kroner i økte verdier de neste årene. For å lykkes med det må vi gjøre noen større grep framover. Vi må sørge for at de rette menneskene får de riktige verktøyene. Det hjelper ikke å gi en rørlegger en liten skiftenøkkel når rørdimensjonen krever en skikkelig rørtang eller spesialtilpasset utstyr. Vi konsentrerer oss om det som er viktig for å skape verdier i vår portefølje av investeringer, og sørger for at vi tilpasser verktøyene til oppgavene som skal gjennomføres.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.