Her er sjekklista for helsepersonell

Foto: Herskedal, Kjell (SCANPIX)

Omsorgsministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen vil fjerne dårlig helsepersonell. Her sjekklista som de må igjennom ved ansettelse.

24.11.10 12:25

Oslo (ANB): Intervju skal alltid gjennomføres ved ansettelse av helsepersonell. Også CV-en skal sjekkes grundigere, ifølge ny veileder.

Både arbeidsgivere og myndigheter har ansvar for å sikre at helsepersonell er kvalifisert for jobben de skal gjøre, mener helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Pasienter skal føle seg sikre på at personellet de møter i den norske helsetjenesten yter god helsehjelp. Derfor vil jeg ha grundigere sjekk ved tilsetting, sier statsråden.

Gyldig godkjenning
Arbeidsgiverne har ansvar for å ha gode rutiner ved ansettelse av helsepersonell. Myndighetene har ansvar for at det er betryggende ordninger for godkjenning og autorisasjon av personellet, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

For å tydeliggjøre ansvaret det ligger i å ansette helsepersonell, kommer Helsedirektoratet nå med en ny veileder for arbeidsgivere. Formålet med veilederen er å bedre arbeidsgivernes rutiner ved ansettelser av personell. Dette vil blant annet dreie seg om å sjekke om utenlandsk helsepersonell har gyldig godkjenning.

I veilederen anbefales det at arbeidsgiver alltid gjennomfører intervju, alltid kontakter minst to referanser, krever dokumentasjon av CV og sjekker godkjenningsstatus. Veilederen er ment for ulike arbeidsgivere i helsetjenesten, både i offentlig virksomhet og private virksomheter som leier ut helsepersonell til sykehus og kommuner.

Sjekklista ved nyansettelser:

* Gjennomfør alltid intervju
* Kontakt alltid minst to referanser, inkludert siste arbeidsgiver
*Be om dokumentasjon på tidligere arbeidsforhold og utdanning. Opplysninger i CVen skal være dokumentert med signerte attester eller tilsvarende gyldig dokument.
*Vær oppmerksom på «hull» i CVen: for eksempel raske jobbskifter eller perioder søker ikke gjør rede for.
*Kontroller gyldig godkjenningsstatus i Helsepersonellregisteret
*Undersøk hvilke begrensninger som gjelder dersom søker har lisens

Kilde: Veilederen «Gode rutiner - gode tilsetninger». Les hele veilederen her.

Utenlandsk bakkgrunn
Det er Helse- og omsorgsdepartementet som tidligere i år har bedt Helsedirektoratet lage denne veilederen. Dette med bakgrunn i behov for å forbedre både rutiner og praksis på området. Spesielle utfordringer har vist seg i tilknytning til enkelte søkere med utenlandsk bakgrunn.

– Helsepersonell med utenlandsk bakgrunn utgjør en viktig ressurs i den norske helsetjenesten. Slik ønsker vi fortsatt å ha det. Men vi ønsker ikke å ha leger eller annet personell som har en bakgrunn som gjør at de ikke bør arbeide i helsevesenet, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag