RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er «Skrik» og «Madonna»

(Munch-museet / Richard Jeffries)
Sist oppdatert:
Munch-museet har offentliggjort et fotografi av «Skrik» og «Madonna». Se skadene på maleriene.

Tirsdag kom de første bildene av de gjenfunnede Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna».

Kultur- og idrettsetaten og Munch-museet har i samråd med politiet besluttet å stille ut «Skrik» og «Madonna» i en kort periode i løpet av høsten. Nøyaktig tidspunkt vil bli offentliggjort senere, skriver Munch-museet i en pressemelding tirsdag.

- Stor etterspørsel
- Det har vært en veldig etterspørsel etter å se disse bildene fra publikum og presse, og derfor har vi valgt å gå ut med ett bilde av maleriene, sier informasjonssjef Jorunn Christoffersen ved Munch-museet til iOslo.no.

Krimteknikere fra Oslo-politiet og konservatorer fra museet jobber fremdeles med bildene, men Munch-museet har likevel valgt å offentliggjøre fotografier tirsdag.

- I løpet av høsten vil vi også stille ut maleriene for publikum, men det er mange ting som må avklares før det. Blant annet må vi se på sikkerheten rundt maleriene, sier Christoffersen.

Ekstra årvåkne
- Er dere redde for at noen skal prøve å stjele bildene igjen?

- Vi legger stor vekt på sikkerhet med alle maleriene på museet, men vi er jo ekstra årvåkne når det gjelder disse to, sier Christoffersen.

Maleriene ble funnet 31. august, men Oslo-politiet har ikke villet si hvordan maleriene kom til rette. Det har vært spekulert i at David Toska forhandlet frem bildene for bedre soningsvilkår.

- Hull som en 20-kroning
Munch-museet ville tirsdag ikke si noe mer om skadene på maleriene, men fungerende direktør Ingebjørg Ydstie har tidligere gitt en beskrivelse av deres tilstand.

- Madonna har to rifter som lager et hull på størrelse med en 20-kroning. I tillegg er billedrammen til Madonna brukket, sa fungerende direktør ved Munch-museet, Ingebjørg Ydstie, til TV 2 Nettavisen 1. september.

Ellers har begge maleriene avskalkninger på billedflaten, mens «Skrik» har fått en støtskade i det en hjørnet.

«Skrik» og «Madonna» ble stjålet av bevæpnede menn 22. august 2004 fra Munch-museet på Tøyen i Oslo. Maleriene har en anslått verdi på 650 millioner kroner, og politiet har brukt store ressurser på å finne de.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere