Her er skyene som har fått det til å bøtte ned over Norge

Satellittbildene viser jetstrømmene som har brakt så mye nedbør inn over kysten av Norge de siste dagene.

28.09.18 21:57

OSLO (Nettavisen): Se på bildene fra EUMETSAT, den europeiske organisasjonen som henter ned informasjon om vær og klima fra satellittene i verdensrommet.

Sjekk ditt værvarsel på yr.no

Frakter fuktighet fra havet

Armen av skyer som strekker seg mot Skandinavia har fraktet mye fuktighet fra havet inn mot vestkysten de siste dagene. Dette kalles for en «atmosfærisk elv», forklarer Meteorologisk institutt.

Les også: Her har det regnet aller mest

Dette satellittbildene gir oss et inntrykk av er jetstrømmen som ligger på rundt 10.000 meters høyde og går som et belte rundt kloden. Det er flere av dem, og på våre breddegrader kalles dette polarfront. Den utgjør grensen mellom den kalde polarlufta og den mildere lufta lenger sør.

Siden kald luft er mer kompakt enn varm luft, blir det en trykkforskjell på tvers av fronten. Lufta blir sugd nordover mot det lavere trykket, mens jordrotasjonen bidrar til at lufta bøyes av.

Du kan lese mer om jetstrømmer på yr.no

Nytt lavtrykk lørdag

Ifølge Meteorologisk institutt kan vi vente oss et nytt lavtrykk inn mot Norge lørdag. Dermed får vestkysten mer nedbør og kan se fram mot en våt helg. Østlandet for sin del kan vente seg både opphold og litt sol, ifølge meteorologene.

Jord- og flomskredfare

Det er sendt ut varsel om jord- og flomskredfare på gult nivå for deler av Vestlandet.

Det er ventet mye regn på lørdag, lokalt opp mot 50-70 millimeter. Vannmetningsgraden i bakken er høy etter flere dager med mye nedbør. Nedbørmengden og nedbørens plassering er noe usikker, heter det i varselet på varsom.no.

Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

Det er videre sendt ut farevarsel på vanskelige kjøreforhold i flere fylker.

Fredag kan snøbyger og nullføre gi lokalt vanskelig kjøreforhold over cirka 200-400 meter i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag, melder Meteorologisk institutt.

Nærmer seg nedbørsrekorder

Så langt i september har det kommet kommet 456 millimeter nedbør i Bergen, ifølge meteorologene. Det betyr at det nærmer seg nedbørrekord. Det må komme 21,9 millimeter innen søndag morgen for å slå den gamle septemberrekorden fra 1986, på 477,8 millimeter.

Også i Stavanger nærmer det seg nedbørsrekord. Hittil i september har det regnet 298,3 millimeter her, opplyser Meteorologisk institutt fredag. Den gamle rekorden er fra 1974, da regnet det 304,5 millimeter.

Se oppdatert farevarsel på yr.no her

Onsdag opplevde Bergen store vannmengder etter et voldsomt regnvær. Bildet er hentet fra Ole Irgens vei i Kalfaret.  Foto: Paul S. Amundsen (NTB scanpix)

Les også: Snø skaper vanskelige kjøreforhold flere steder i landet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.