RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Her er Sponheim-koden

Sist oppdatert:
Piskeslag og balletak. Derfor geni-erklæres Lars Sponheim

Fredag klokken 14.30 åpner Venstre sitt landsmøte på Sundvolden. Følg det direkte her .

Les også: Sponheims wonderboy

Les også:Dørum kan velte Elvestuen

Alt Lars Sponheim tar i om dagen blir politisk gull. Det overrasker ikke hverken politiske eksperter eller spesialister på omdømme.

- Lars Sponheim er en uovertroffen utspillspolitiker som har skjønt at antall utspill er viktigere enn det budskapet du kommer med, sier professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarbrot.

Og utspill har det vært mange av. I løpet av kort tid i år kom blant annet disse:

- Det er fire oppslag på kort tid der det eneste leserne sitter igjen med er ordene Sponheim og statsminister. Hadde Høyre-leder Erna Solberg forsøkt det samme ville hun antakeligvis ikke fått ett eneste ett, sier professoren.

(saken fortsetter under bildet)

Pisker motstanderne
Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, sier en av måtene Sponheim skaffer makt å inflytelse på er å svinge pisken over både motstandere og medspillere så mye han klarer.

- Han pisker blant annet Erna Solberg hver eneste gang han får anledning. Slik som da han sa at Erna var uegnet som statsminister, men at han heller ville se Per-Kristian Foss i den rollen. Han gjør det for å minne folk om at Erna ikke er en troverdig kandidat til den posten, sier Kristiansen.

Og får støtte av Aarbrot:

- Tenk på dette. Dagen før landsmøtet i Venstre går Sponheim ut i VG med en garanti om at partiet ikke under noen omstendighet skal samarbeide med Frp i neste periode. Det gjør han vel vitende om at den nye nestlederen som kommer til å bli valgt på møtet, Ola Elvestuen fra Oslo, og Oslo Venstre har et samarbeid med Frp i hovedstaden. Sponheim gjør til og med et poeng av at det han kaller Oslo-modellen ikke er aktuell på det rikspolitiske plan. Hvorfor gjør han det? Fordi han da får balletak på den nye nestlederen allerede før Elvestuen er valgt, sier Aarebrot.

(saken fortsetter under bildet)

Årgangs-Sponheim
- Populist synes jeg er et forslitt uttrykk, men Sponheim er altså noe så sjelden som en kommunikasjonsglad politiker med masse mot og passe stort selvbilde. Det er en akseptabel blanding fordi han har sans for humor. Det gjør ham til den flinkeste politikeren på Stortinget akkurat nå, sier Hans Geelmuyden, leder og grunnlegger av kommunikasjonsbyrået Geelmuyden og Kiese.

Han mener Sponheim har modnet siden starten som stortingspolitiker i 1993.

- Politikk er litt som vin. Det er et årgangsspill der aktørene ofte blir bedre og bedre med tiden. En god politiker bør se ut som Oddvar Nordli. Litt sliten og litt gammel. Det begynner Sponheim å gjøre. Dessuten leser Sponheim spillet veldig godt. Det gjør at han tåler medieeksponeringen, sier Geelmuyden.

Også det er er Aarbrot enig i.

- Han har det franskmennene kaller Presance. De forklarer dette som en politiker som får samtalene til å tie når de kommer inn i et rom. Sponheim er slik. Han trenger ikke skrike for å dominere. Det er også dette som gjør at fotografene vender kamera mot Sponheim når de tar bilde av en gruppe i et rom. For fotografene er det ubevisst, men for Sponheim er det bevisst.

Fredag klokken 14.30 åpner Venstre sitt landsmøte på Sundvolden. Følg det direkte her .

Hva synes du om Lars Sponheim?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere