*Nettavisen* Nyheter.

Her er studiene som gir deg jobb

Foto: (Thinkstock)

Studiene med best jobbutsikter og mest i lønn.

10.10.11 15:25

På bunn av alle lister ligger de som studerer sosialantropologi. De er både lønnstapere og må ta på seg jobber som ikke er studierelevante.

Det viser en oversikt som studentavisen Universitas har laget, basert på en undersøkelse i regi av Norsk instiutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Undersøkelsen viser situasjonen for uteksaminerte masterstudenter et halvt år etter fullførte studier.

Arbeidslivsdager
Et av virkemidlene for å minske på avstanden mellom studier og arbeidsliv er arbeidslivsdagene som i disse dager arrangeres på alle universiteter og høgskoler. Her kan studenter og potensielle arbeidsgivere møtes, og ta det som kan bli de første skrittene mot en framtidig arbeidsplass.

Biologi er blant studiene som kommer dårligst ut i undersøkelsen til Universitas. Foruten å befinne seg på «bunn fem» med en brutto månedslønn på 29.570 kr, er mer enn hver tiende (11,2 prosent) arbeidsledig og enda flere (11, 9 prosent) har irrelevant arbeid på grunn av vanskeligheter på arbeidsmarkedet.

Overraskende
- Det overrasker meg at tallene er så høye. De er høyere enn jeg hadde forventet, sier leder for fagutvalget for biologi, Aubrey Roberts, til studentavisen.

Hun synes arbeidslivsdagene er et godt tiltak, men savner bedrifter som er relevante for biologer.

Biologene er ikke alene om å ha vansker med overgangen til arbeidslivet. Kategorien «historisk-filosofisk» peker seg også ut med en høy andel arbeidsledige.

Humanister
- Humanister sliter generelt noe mer med overgangen fra utdanning til arbeidsmarked enn en del andre kandidatgrupper. De har ofte utdanninger som ikke kvalifiserer for ett bestemt yrke, og det kan ta litt tid å finne en jobb som matcher kompetansen, sier forskningsleder ved NIFU, Jannecke Wiers-Jenssen.

NIFU har utført Kandidatundersøkelsen 2009, som ser på hvordan det har gått i arbeidslivet et halvt år etter at studentene ble uteksaminert vårsemesteret 2009. (ANB)

Her kan du finne ut mer om hvilke studieretninger som sikrer deg jobb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.