*Nettavisen* Nyheter.

Her er sykkelfellene

Er du en ivrig syklist, bør du absolutt lese denne saken. Nå skal politiet slå hardt ned på sykkelovertredelser i trafikken.

30.06.05 08:58

Politiet har nemlig satt inn ekstra krefter for å ta råsyklistene i sommer. TV 2 Nettavisen gir deg derfor en oversikt over hva du risikerer, men også hva du bør styre unna.

Kan få 900 kroner i bot
Bare tirsdag bøtela Oslo-politiet 10 syklister, og flere skal det bli. For politiet lover hyppige kontroller både i hovedstaden og andre steder i landet de nærmeste ukene.

- Vi ønsker å markere at dette også er et område for oss, fordi vi har møtt en del syklister som blir forbauset når de blir stoppet av politiet. De tror ikke vi har sykkelkontroller, sier politioverbetjent Jan Kristiansen ved trafikkorpset i Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Bryter du trafikkreglene på sykkel, og politiet står bak svingen, får du en bot på 900 kroner. Men er overtredelsen spesielt alvorlig, kan du bli anmeldt, og da kan boten bli enda høyere.

Godtar du ikke forelegget på stedet, vil du bli anmeldt.

1. Ikke kjør på rødt lys
Vil du unngå flere hundre kroner i bot, bør du absolutt ikke kjøre på rødt lys. Alle som ble stoppet av politiet i Oslo tirsdag, ga blaffen i nettopp det.

- Kjøring på rødt lys er et av områdene vi ser det er veldig mange overtredelser, sier Kristiansen.

Han påpeker at en fotgjenger kan gå på rødt lys dersom det er klart å det ikke hindrer annen trafikk, men at syklister ikke kan gjøre det samme.

- Skal en syklist passere et forgjengerfelt på rødt lys, må han eller hun gå av og trille sykkelen. Først da blir syklisten fotgjenger. Det hjelper heller ikke å stake seg over med et bein i bakken, sier politioverbetjenten.

2. Ikke råkjør på fortauet
Politiet slår også hardt ned på råkjøring på fortau.

- En del har for høy hastighet på fortau når det er fotgjengere til stede, og da sier trafikkreglene noe om det. Det er svært mange som ikke tar hensyn til det, sier Kristiansen.

Han ber folk roe ned kjøringen på fortau.

- Syklistene må forholde seg til andre trafikanter og regler som foreligger. Ta det samme hensynet til andre trafikanter som du ønsker at andre skal ta til deg, råder politiet.

3. Følge skiltingen i trafikken
Et annet område politiet vil følge ekstra nøye med på i sommer, er sykling i strid med skilting.

Spesielt sykling mot enveiskjørte gater anses av politiet som et problem.

- Det å kjøre mot enveiskjøring er ikke lov, dersom det ikke er skiltet spesielt om det. Det virker som om syklistene i Oslo har en oppfatning om at man har lov til å kjøre mot kjøreretningen, sier Kristiansen.

Han vektlegger at det er mange sykkelulykker i Oslo i løpet av et år. De aller fleste er såkalte singelulykker, hvor mange går på hodet i asfalten og påfører seg lettere eller alvorlige skader.

4. Ikke fyllekjør på sykkel
Politiet presiserer at de også kan komme til å slå til mot fyllekjørende syklister.

- Det er ikke lov å sykle når man er påvirket, men det er ikke dermed sagt at man må ha null i promille. Jeg vil likevel anbefale alle på det sterkeste å holde seg edru når de skal ut i trafikken, sier politioverbetjenten.

Han vil ikke karakterisere fyllekjøring som et problem, og sier de ikke har planer om egne kontroller på dette området. Men ser de en vinglete syklist, vil de slå til.

Promillegrensen for bilførere på 0,2, gjelder ikke for syklister.

5. Husk røde og hvite lys
Du må dessuten være klar over at du må ha lys på sykkelen.

- Lys er en veldig dårlig sak for syklisten. Du må ha lys på sykkelen etter mørkets frembrudd. Foran skal det være et hvitt, ikke blinkende lys, mens det bak skal være rødt lys som kan være blinkende, sier Kristiansen.

Politiet har tidligere ikke bøtelagt mange for manglende lys, men utelukker ikke at det kan skje heretter.

Hvor kontrollene vil være, ønsker Kristiansen ikke å røpe. Men råkjørere på steder hvor det sykles mye, deriblant ved studentområder, bør ikke føle seg for trygge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.