*Nettavisen* Nyheter.

Her er tabbelisten

De fulgte feil bil da «Skrik» og «Madonna» ble flyttet, og rotet med bevismaterialet. Blant annet.

23.02.06 11:31

Munch-saken pågår for fullt i Oslo tingrett. Så langt har fire av de seks som er på tiltalebenken for ranet av kunstskattene «Skrik» og «Madonna» på Munch-museet forklart seg. Men hvor bildene befinner seg, er fortsatt en gåte både for påtalemyndigheten og resten av Norges befolkning. Det kan politiet blant annet takke egne feil for.

Avlyttingen:
Politiet begynte å avlytte telefonene til de nå Munch-tiltalte Stian Skjold og Thomas Nataas dagen før Munch-bildene skulle bli flyttet, og fikk opplysninger om et møte. Bildene lå skjult i en buss på Skrimstad gård i Akershus i en periode etter ranet.

Den 24. september spanet en politipatrulje på to biler som kom til gården, deriblant en sort Mercedes. Da bilene kjørte fra stedet, en av dem med bildene i bagasjerommet, fulgte politiet kun etter bilen der Stian Skjold satt. Dermed forsvant «Skrik» og «Madonna». Siden har bildenes lokalitet vært ukjent kjent for politiet.

Først trekvart år etter, sommeren 2005, ble Thomas Nataas avhørt. Han kunne da fortelle politiet at hendelsen på gården i virkeligheten var flytting av bildene. Det hadde ikke politiet visst da de spanet på stedet.

Spaningsfeilen:
I forbindelse med opprullingen av NOKAS-saken spanet politiet på David Toskas samboer for å finne ham. Politiet observerte fire timer etter Munch-ranet at denne samboeren hadde et kort møte med en mann som var passasjer i en sort Mercedes. Mannen var en god venn av Toska. Bilens registeringsnummer startet på det samme som bilen som var spanet på ute på Skrimstad gård.

Da politiet først ble klar over koblingen, var Toska-vennen i bilen død av kreft. Politiet fikk derfor aldri avhørt ham om hans rolle i saken. Denne mannen er utpekt av tiltalte Bjørn Hoen som den som ga ham oppdraget å skaffe en bil som kunne bli brukt i et grovt tyveri.

Nå kan Toskas samboer bli avhørt i forbindelse med Munch-saken.

Visste om ranet?
Under avlyttingen av en spanskregistrert mobiltelefon trodde tilhørte Nokas-tiltalte David Toska, fikk de opplysninger om en sak som gjaldt smugling av 850 kilo hasj, en mulig fangeflukt fra Ringerike fengsel, og Munch-ranet, skriver Dagbladet. Telefonen tilhørte en venn av Toska.

Dette kommer fram en i en hemmelighetsstemplet rapport fra stavangerpolitiet skrevet 27. august 2004 - bare fem dager etter Munch-ranet på Tøyen i Oslo.

Dermed kan politiet ha hatt informasjon om kunstkuppet ved Munch-museet før ranerne slo til. Forsvarerne i Munch-saken vil nå be om at dette avlyttingsmaterialet også gis ut.

Bevisfeilen:
Politiet hadde registrert 10.000 av de 60.000 avlyttede samtalene i Munch-saken på feil dato. De var registrert på den datoen de var ført inn i politiets datasystem, ikke på datoen avlyttingen hadde skjedd. Dermed fikk forsvarerne opptak av 10.000 telefonsamtaler utlevert samme dag som Munch-rettssaken startet.

Saken ble utsatt halvannen dag slik at forsvarerne skulle få hørt gjennom opptakene.

Politiet har samtaleutskrifter fra og avlyttet samtalene til alle de tiltalte i saken. Men av en eller annen grunn er det ikke mulig å få ut logger fra tiltalte Bjørn Hoens telefon.

Fengslingsfeilen:
Politiet hadde glemt om be om forlengede restriksjoner, det vil si brev- og besøkskontroll, på varetekten til de tre tiltalte i Munch-saken som sitter fengslet. Dermed kunne i prinsippet tiltalte Stian Skjold, Petter Tharaldsen og Bjørn Hoen snakke med hvem de ville og ha besøk av hvem de ville i et døgn før politiet hadde fått igjennom nye restriksjoner.

Dessuten førte fengslingsmøtet til at Munch-saken ble ytterligere forsinket onsdag i forrige uke.

Dokumentfeilen:
Alle forsvarerne har gjentatte ganger bedt om å få alle dokumenter i saken, slik de har krav på, og har sendt egne brev om dette. I retten tirsdag påpekte advokat Sverre Næss at det manglet flere samtaler i avlyttingsmaterialet av hans klients kone. Samtidig påpekte advokat Morten Furuholmen at det manglet flere spaningsrapporter.

På slutten av tirsdagen delte statsadvokat Terje Nybøeut et nytt sett med spaningsrapporter til forsvarerne. Han hadde ingen forklaring på hvorfor forsvarerne ikke hadde fått disse på tross av gjentatte oppfordringer.

Avlyttingsfeilen:
Advokat Per Johan Sjong Larsen og Sverre Næss har begge oppdaget samtaler mellom dem selv og sine klienter i politiets bevismateriale. Forholdet mellom en advokat og hans klient har et eget vern, og samtaler mellom dem kan ikke legges fram som bevis i retten.

Nå strides politiet, Dagbladet og advokat Sverre Næss om et intervju en Dagbladet-journalist gjorde med hans klient kan spilles av i retten eller ikke. Oslo tingrett mener at det kan gjøres.

Kjennelsen er påkjært til lagmannsretten med oppsettende virkning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.