RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er UDs kriseplaner

Sist oppdatert:
Utenriksdepartementet har lagt ut deler av sine kriseplaner på nettet. Les planene her.

Utenriksdepartementet har fått sterk kritikk både fra pårørende og fagpersoner for måten flomkatastrofen ble håndtert på. Utenriksminister Jan Petersen har også måttet tåle kritikk fordi han ikke kom til kontoret før 34 timer etter at katastrofen var et faktum.

Kritikken har blant annet gått på om UDs beredskapsplaner er tilstrekkelige.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er i gang med å lage tilsynsrapporter over kriseberedskapen til departementene. Så langt har direkoratet gått igjennom seks departementer. Etter planen skal de evaluere planene til UD neste år.

Onsdag la UD ut et sammendrag av dagens beredskapstiltak ved katastrofer. Hver ambassade har ulike beredskapsplaner. Det finnes også ulike beredskapsplaner for ulike typer av hendelser og etter alvorlighetsgraden.

Her kan du lese utdraget. UD har også en oversikt over hva norske utenriksstasjoner kan bistå med av hjelp til nordmenn i utlandet.

Her er utraget av beredskapsplanen:

Varsling av departementets ledelse og andre etater ved alvorlige hendelser:

For å sikre at nøkkelpersonell på et så tidlig stadium som mulig blir informert om alvorlige hendelser, herunder naturkatastrofer, og nyhetsmeldinger som kan føre til behov for tiltak eller kommentarer, skal følgende personer straks varsles:

1. Ekspedisjonssjef (eller stedfortreder) i den primært berørte avdeling, som gir instruks om videre varsling.

2. Utenriksråden.

3. Pressetalsmannen/Utenriksministerens sekretariat, som tar stilling til om politisk ledelse skal varsles.

Dersom det ikke er mulig å komme i kontakt med avdelingsledelsen i den primært berørte avdeling, skal Utenriksråden eller assisterende utenriksråd bestemme den videre varsling.

Ekspedisjonssjef (eller stedfortreder) som har mottatt varsel i den primært berørte avdeling skal ta stilling til om det skal kalles inn til møte i departementet, og eventuelt hvem som skal kalles inn.

Dersom krisen er av en slik art at det må påregnes stor pågang fra pårørende og media, må det raskt etableres ekstra telefonlinjer inn til departementet, evt. distribueres nødtelefonnummer via media. Kontaktperson er avd.dir. ¿¿¿. eller eksp. sjef¿¿¿...

Den som har mottatt varselet i den primært berørte avdelingen, må i samråd med saksbehandlervakten vurdere hvorvidt Saksbehandlervakten må forsterkes med en eller flere personer.

Dersom hendelsen også angår andre departementer, må det avklares med ekspedisjonssjefen i den primært berørte avdeling, eller Utenriksråden, hvorvidt ett eller flere av disse departementene skal varsles.

Dersom hendelsen er så viktig at det bør vurderes å varsle regjeringens medlemmer, må Saksbehandlervakten avklare med ekspedisjonssjefen i den primært berørte avdeling eller Utenriksråden hvorvidt Statsministerens kontor bør varsles. Statsministerens kontor tar så stilling til eventuell varsling av regjeringens medlemmer.

Telefon Mobiltelefon

1. Statssekretær

2. Statssekretær

3. Regjeringsråd

4. Ass. Regjeringsråd

5. Eksp. Sjef

Evakuering av nordmenn i utlandet
Hvis det skulle komme inn melding til Utenriksdepartementet om krise-situasjoner i utlandet hvor evakuering av nordmenn er aktuelt, skal under-retning omgående gis til ekspedisjonssjefen i Rettsavdelingen og ekspedisjons-sjefen eller avdelingsdirektøren i Administrativ avdeling. I samråd med vedkommende som mottar varsel, tas stilling til hvilke andre personer som skal varsles.

Saksbehandlervakten skal også underrette vakten ved Politiets sikkerhets-tjeneste, tlf.: ¿¿¿¿ evt. telefaks.: ¿¿...

Dersom situasjonen gjør det påkrevet, skal det sammenkalles til møte i «Utenriksdepartementets interne utvalg for gjennomføring av evakuering av norske borgere fra kriseområder i utlandet».

Utvalget har følgende sammensetning:

¿ Ekspedisjonssjefen i Rettsavdelingen (leder)

¿ Avdelingsdirektøren i Administrativ avdeling

¿Avdelingsdirektøren i Konsulatseksjonen

¿ Konsulatseksjonen er sekretariat for utvalget

Etter behov og avhengig av sakens karakter, kan utvalget forsterkes med andre personer, herunder personell fra NORAD.

II. Ambassadenes krise- og evakueringsplaner
Ambassadenes krise- og evakueringsplaner blir gjennomgått årlig og oppdateres etter behov.

Planen er ambassadens verktøy for krisesituasjoner og evakuering, dvs. alt fra naturkatastrofer til politiske opptøyer.

En krise- og evakueringsplan lister de tiltak ambassaden skal iverksette i en krisesituasjon, bl.a. kontaktpersoner og evakueringsalternativer.

Planen gjelder for norske turister og norske borgere som oppholder seg i vedkommende land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere