RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er UDs versjon

Utlendingsdirektoratet har gått igjennom artikkelen som TV 2 Nettavisen presenterer fredag. Her er UDs kommentar i sin helhet.

På bakgrunn av TV 2 Nettavisens artikkel gir Utenriksdepartementet følgende informasjon om kommunikasjonen med nederlandske og iranske myndigheter om mulla Krekars utvisning fra Iran.

"Ambassaden i Teheran ble først ved midnattstid mellom onsdag 11. og torsdag 12. september 2002 varslet av det iranske utenriksdepartementet om at en ikke nærmere identifisert person med norske reisedokumenter var blitt pågrepet i Iran og funnet å være Al Qaida-medlem. Ingen opplysninger kunne foreløpig gis vedrørende navn og sted/omstendigheter for pågripelse, men det ble varslet om at vedkommende neste morgen ville bli utvist fra Teheran med destinasjon Schiphol, Amsterdam, og formodentlig videre til Norge.

Først 12. september ble norske myndigheter kjent med at personen angivelig var Najmuddin Ahmad Farah, også kjent som Mullah Krekar.

Så snart ambassaden mottok orientering som nevnt ovenfor, ble den nederlandske ambassaden i Teheran varslet av den norske ambassaden. De opplysninger som ble formidlet bygget alene på den informasjon som var mottatt fra iransk side.

Mullah Krekar ble arrestert på flyplassen i Amsterdam 12. september 2002, såvidt vites på grunnlag av varsling som var gått via den nederlandske ambassade i Teheran.

Norske myndigheter meddelte samme dag til nederlandske myndigheter at personen hadde gyldig opphold i Norge. Etter pågripelsen i Nederland ble det foretatt forkynnelse av forhåndsvarsel om tilbakekall av personens asylstatus og reisebevis, m.v. etter instruks fra norske utlendingsmyndigheter."

Når det gjelder møtene som representanter for Utenriksdepartementet var tilstede på 12. september og 13. januar, sier pressetalskvinne Cathrine Andersen følgende:

- Utenriksdepartementet kommenterer ikke interne møter.

- Bestrider dere at disse møtene fant sted eller at representanter fra UD var til stede?

- Som sagt kommenterer vi ikke interne møter, sier Andersen.

Utenriksdepartementet presiserer også overfor TV 2 Nettavisen at:

" Utenriksdepartementet har ikke adgang til å kommentere utlendingsmyndighetenes behandling av utlendingssaken knyttet til nevnte person, påtalemyndighetens etterforskning i Norge for mulige straffbare forhold, eller justismyndighetenes behandling av utleveringsanmodningen fra Jordan.

Dette er dessuten tre helt atskilte spørsmål. Utenriksdepartementet legger avgjørende vekt på at disse behandles av de kompetente myndigheter i samsvar med norsk rett.

For ordens skyld nevnes i denne forbindelse at den jordanske begjæring om utlevering for narkotikaforbrytelser ble mottatt gjennom diplomatiske kanaler, men behandles på ordinær måte av Justisdepartementet og påtalemyndigheten."

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere