Her er Vallas forsvarsskrift

Ingunn Yssen er ingen «hvit ridder» heter det i den hemmelige rapporten fra Gerd-LIv Valla. Nå har Dagsavisen offentliggjort den.

24.04.07 13:03

Les også: Slik var Yssen som sjef

Dagsavisen.no har fått tak i den hemmelige rapporten om striden mellom tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla og den tidligere lederen for internasjonal avdeling i LO, Ingunn Yssen.

- Ville straffe Valla
«Ingunn Yssen er ingen «hvit ridder» som ønsker å rydde opp i et angivelig skrekkelig arbeidsmiljø på Folkets Hus, forårsaket av Gerd-Liv Valla. Hennes formål var å straffe Gerd-Liv Valla hardest mulig da hun innså at hun ikke fikk aksept for å gå på Forsvarets Høgskole på sine premisser», heter det i rapporten.

Skriftet, som er på hele på 111 sider, er skrevet av LO og Vallas daværende advokater Sten Foyn og Håkon Bleken, og er ikke del av i Fougner-rapportenom ble lagt fram 9. mars. Fougner-rapporten var knusende for Valla, og hun trakk seg samme dag som konklusjonene ble offentlige. Prosesskrivet, som du her kan lese, ble skrevet av Vallas advokater i forkant av Fougner-rapporten.

Les rapporten i Dagsavisen.

- Tenkte ikke på enke
I prosesskrivet bruker Håkon Bleken et eksempel fra ansettelsen av Yssen som Internasjonal sekretær i LO for å vise at han mener at Yssen ikke gir korrekte opplysninger. Han skriver at Valla og Yssen møttes i romjula 2002 for å snakke om hvorvidt Yssen kunne få jobb i LO. I ettertid sier Yssen at Valla da tilbød henne stillingen som Internasjonal sekretær fordi den daværende lederen var uhelbredelig syk. Men Bleken sier at Valla på det tidspunktet ikke visste hvor syk den daværende lederen var.

- Det er ikke riktig at Valla på det tidspunktet lanserte ideen om stillingen som Internasjonal sekretær. Valla har klart gitt utrykk for at hun ville finne det utenkelig å lansere en slik ide mens den daværende lederen fortsatt var i live. Hun føler sterkt ubehag ved at den påstanden er framsatt i offentlighet, særlig i forhold til enken til den tidligere Internasjonale lederen, skriver Bleken.

Bleken påpeker at Yssen ikke har vist samme finfølelse og omtanke overfor de etterlatte som Valla i denne saken.

«Trenger jo flere barn»
Ifølge Yssens oppsigelsesbrev skal Valla ha tidligere ha sagt at hun var skuffet over at Yssen var gravid. Dette betviles nå kraftig i rapporten.

«Valla hevder på sin side hun skal ha gitt utrykk for at hun var skuffet over at hun ikke var den første i LO som fikk beskjed om graviditeten», står det.

Et vitnesbyrd fra tidligere nestleder i LO, Karin Beste Theodorsen, gjør det lite sannsynlig at Valla faktisk var skuffet.

«Theodorsen skal ha bedt Yssen om å gi Valla beskjed om graviditeten, slik at hun ikke fikk vite det via bakveier og rykter. Hun ringte senere å spurte Valla om hun hadde fått høre den «alvorlige nyheten», står det.

Theodorsen kalte nyheten alvorlig fordi den innebar problemer at den nye lederen snart skulle ut i permisjon. I rapporten står det videre:

«Valla ble meget bekymret over beskjeden (...) Da Theodorsen hadde redegjort for at det dreide seg om en graviditet, skal Valla ha ledd høyt og sagt at «bevegelsen trenger jo flere barn».

Rapporten konkluderer med at det «er ingen grunnlag for påstanden om at Valla skal ha vært negativ til eller på annen måte utrykt skuffelse, kritikk, trakasering mv. som følge av at Yssen var blitt gravid.»

- Kan bli straffeforfulgt
Bleken minner dessuten utvalgets om at deres mandat innebærer at de skal undersøke om Valla har trakassert Yssen. Bleken ber utvalget ha for øye at trakassering er straffbart, og at rapporten dermed kan danne grunnlag for senere etterforskning og eventuelt påtale av Gerd-Liv Valla.

- På denne bakgrunn er det vår klare konklusjon at utvalget bør være varsomme med å subsumere og konkludere direkte, for eksempel i forhold til trakasseringsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven og heller velge en mer beskrivende form, skriver Bleken.

Les Fougner-utvalgets rapport her.

Valla ønsker at LO-sekretariatet skal behandle prosesskrivet, men har møtt en kald skulder.

- Saken ble avsluttet 9. mars, sier Forbundsleder i Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen.

LO-advokat Håkon Bleken, for tiden på Svalbard, er ikke særlig pratsom om prosesskrivet:

- Jeg har ingen spesiell kommentar til at rapporten nå er offentlig. Det er avisens avgjørelse, sier Bleken til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag