*Nettavisen* Nyheter.

Her falt han i døden

En tannlege som leide inn arbeidere til å pusse opp boligen sin er tiltalt etter at en av dem falt i døden i stummende mørke.

14.01.08 14:15

(iOslo.no) Bygningsarbeideren var leid inn for å pusse opp den gamle eneboligen på Tåsen i Oslo, og som del av kompensasjonen skulle han og kollegaen få bruke byggeplassen som bosted. Det kostet den iranske arbeideren livet.

For boligen var langt fra trygg, og langt fra ferdig. Det var ikke lagt inn annet enn arbeidslys i den tre etasjer høye boligen. Da strømmen gikk på natta 6. desember 2006 måtte arbeideren ned for å ordne arbeidslyset.

Da han skulle opp igjen til 2. etasje gikk det galt. Stigen var ikke sikret, og i mørket grep mannen i tomt rom. Han døde umiddelbart av hodeskadene han pådro seg da han falt i betonggulvet seks-sju meter under.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arbeidstilsynet

Ingen sikring
Nå har Oslo politidistrikt tatt ut tiltale mot eieren av boligen på Tåsen, en tannlege i Oslo. Ifølge politiets tiltale gjorde han ingen risikovurdering for arbeidet som skulle gjøres. I tillegg var byggeplassen ikke sikret på noe vis. Mannen er tiltalt for til sammen fem brudd på arbeidsmiljøloven, og risikerer bøter eller tre måneders fengsel om han blir kjent skyldig.

Arbeidstilsynet var på stedet kort tid etter ulykken.

- Det manglet brannsikring, fallsikring og varslingsanlegg. Det å bo på en byggeplass kan gi katastrofale konsekvenser, og det kunne like godt vært en brann som startet her, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet til iOslo.no.

Granerød var først på stedet sammen med en kollega.

- Den avdøde skulle ned for å sjekke sikringen, og de hadde bare en stige som så vidt stakk opp til annenetasjen. Stigen skal stikke en meter opp over kanten, så man har noe å holde i, men det var ikke gjort her, sier han.

Det endte med at 50-åringen ble drept.

- Ville dem vel
Til Dagbladet uttaler tannlegen at han angrer på at han ikke satte seg bedre inn i regelverket før han startet oppussingen.

- Jeg ville dem vel, og ville hjelpe dem til å ha noe gjøre. Jeg vet ingenting om å pusse opp hus, så derfor skaffet jeg meg litt hjelp fra en kamerat. Hele saken har vært en stor belastning for meg, i og med at noen døde. Dette er det verste jeg har vært med på, sa han til avisen.

Da iOslo.no ringte den tiltalte tannlegen var tonen en annen.

- Jeg gidder ikke prate om dette, var svaret, før han la på røret.

Saken er berammet til Oslo tingrett 5. april, og det er satt av to dager til saken.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag