RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her «ferierer» mamma

Sist oppdatert:
Bli med til Ravneberget fengsel – feriekolonien for norske kvinner som tok et glass for mye.

RAVNEBERGET FENGSEL (Nettavisen): Innenfor fengselsportene på Ravneberget fengsel i Sarpsborg soner 44 kvinner fengselsstraffene sine denne sommeren. Flesteparten har blitt dømt for å kjøre i fylla eller i annen ruspåvirket tilstand.

- Sååå kjedelig
Sommeren er høysesong for promillekjøring. Daglig setter mellom 12.000 og 15.000 nordmenn seg i bilen etter å ha helt innpå for store mengder medisiner, tatt en dram eller ti, eller ruset seg på narkotiske stoffer.

Før du setter deg bak rattet med et glass eller to for mye innabords, bør du lese denne reportasjen. Nettavisen har vært på besøk i fengselet, og hverdagen på innsiden av de høye sikkerhetsgjerdene er langt fra pur idyll.

Se interiørbildene fra fengselet i bildekarusellen nederst i saken.

- Det er sååå kjedelig. Jeg har aldri kjederøykt så mye som mens jeg har vært her, sier «Vera» (28) til Nettavisen.

Hun smiler skjevt, drar hånda gjennom de tykke, lyse krøllene. «Gud så mye jeg har røyka!»

Vi låses inn på et av de tre besøksrommene i fengselet – det eneste stedet her inne det er mulig å prate uforstyrret på tomannshånd.

Det knøttlille rommet er fullt av kosedyr og leker – i sterk kontrast til det sterile og kalde besøksrommet vegg i vegg.

Det er bare en snaue time siden «Vera» hadde besøk av tantebarna sine akkurat her inne. Smilet brer seg over hele ansiktet når hun minnes besøket - det eneste lyspunktet i løpet av de to månedene hun har tilbrakt i fengselet.

- Unormalt å kjøre edru
«Vera» soner en dom på til sammen to og en halv måned - dobbelt så lenge som en gjennomsnittsinnsatt på Ravneberget. Først ble hun tatt for å ha kjørt i narkorus og for oppbevaring av ecstasytabletter og litt speed.

- Andre gangen jeg ble tatt, var jeg på vei for å hente ei venninne. Jeg stoppet og fylte bensin, og da jeg kom ut igjen etter å ha betalt, sto politiet og ventet på meg, forteller «Vera».

Siste gangen hadde ikke «Vera» sertifikat. Det mistet hun jo første gang politiets blodprøver avslørte narkotiske stoffer i blodet hennes.

- 35 prosent av dem som blir tatt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, har ikke førerkort. De er såkalte gjengangere. Disse utgjør en stor fare for seg selv og andre, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård til Nettavisen.

«Vera» sier hun stadig kjørte bil i ruspåvirket tilstand.

- For meg var det unormalt å kjøre edru.

Småbarnsmødre og kjendiser
Som alle andre innsatte, går «Vera» rundt i rød arbeidsuniform, eller fangedrakt som hun har omdøpt den til.

«Jeg har aldri kjederøykt så mye som mens jeg har vært her.»

«VERA», INNSATT

Der hun og de andre innsatte står ute og tar seg en blås, minner de om en gjeng rødruss i skolegården. Men det er langt fra noen russefeiring å være innesperret her.

På Ravneberget soner alt fra småbarnsmødre til kjendiser og vestkantfruer. For mange er det så flaut å havne i fengsel, at de skjuler det for alle de kjenner.

- Vi har en god del innsatte som legger ferien sin til oss, for å si det sånn, sier assisterende fengselsleder Kjell Vidar Johannessen til Nettavisen.

Barnerommet, der «Vera» fikk besøk av sine tantebarn, er av den grunn sjelden i bruk. De kriminelle mødrene opplever det som for belastende å la barna deres se dem her.

- Vi har hatt tilfeller der innsatte forteller venner og familie at de er drar til en helt annen plass enn fengselet. Så skjer det at familien ikke får kontakt med vedkommende og melder henne savnet hos politiet, forteller Johannessen.

Som en lun bamse vokter han sine ansatte og innsatte fra hjørnekontoret innerst i administrasjonen. Vegg i vegg sitter sjefen hans og firbeinte «Bonita».

- De innsatte går ofte tur med henne. Hun er svært populær, forteller Johannessen.

Kanoner på plenen
Klokken er 11.25. Selv om det regnet bøtter ned, må «Vera» og de andre innsatte stille seg opp på asfalten utenfor hovedbygget. Det er fem minutter til lunsj. Bordet nede er dekket med pålegg og brød, men kvinnen skal telles før de får lov til å gå ned i spisesalen.

Det åpne fengselet holder til i den gammel militærleiren Ravneberget – bare en ti minutters taxitur unna Sarpsborg sentrum. Likevel virker det som timevis til nærmeste by her inne. Overalt hvor øyet kan se ut over de høye fengselsgjerdene, er det skog og atter skog.

To kanoner på plenen er det eneste som er igjen etter Forsvaret, likevel er det mye militært over rutinene i fengselet. Fire ganger om dagen – før hvert måltid - er det oppstilling utenfor hovedhuset.

Rulle sammen liggeunderlag
23 år gamle «Sara» sitter inne på verkstedet og pakker ventiler ned i pappesker. Dette skal hun gjøre hver dag mellom klokken 8 og 16, bare avbrutt av spisepauser, fram til hun slippes fri igjen.

Andre har i oppgave å rulle sammen liggeunderlag og sette på strikk. Kun de aller heldigste får lov til å jobbe på kjøkkenet – det blir sett på som kremjobben her inne bak murene.

- Dette er skikkelig drittarbeid. Fra morgen til kveld i én hel måned skal jeg lage lufteventiler, sier «Sara» (23) til Nettavisen.

Hun kom til Ravneberget kvelden i forveien. Egentlig skulle hun sonet dommen i mars, men fikk utsatt på grunn av utdannelse.

«Sara» kan slippe ut igjen når som helst – bare hun betaler bøtene på 8000 kroner som hun nekter å betale. Det er derfor hun er her.

- Jeg satt i bilen, mens to bekjente av meg gjorde innbrudd. Og det dømmer de meg for – jeg var bare 17 år gammel den gang, sier «Sara» oppgitt.

- Lå i senga da politiet kom
«Sara» er opprinnelig fra Sør-Amerika, men er født og oppvokst i Norge. Til tross for sin unge alder er det andre gang hun er i fengsel. Da hun var 19 ble hun tatt for oppbevaring og bruk av hasj

- Jeg lå i senga og røyka, med vinduene på fullt gap. Plutselig sto to uniformerte politimenn inne på rommet mitt. «Koser du deg?» spurte de.

Sara var den gang ung og livredd – redd for hva foreldrene skulle si til at hun skulle i fengsel, og redd for hva som ventet henne i fengselet.

- Alt jeg visste om fengselet, hadde jeg fra amerikanske filmer. Der er ikke de innsatte særlig snille mot hverandre, og fengselsbetjentene er jo helt grusomme.

- Jeg hadde vondt i magen i en hel måned før jeg skulle inn til soning. Først kvelden før jeg skulle dra i fengselet, fortalte jeg det til mamma og pappa.

Do på gangen
Fem dvd-er. Det er alt de innsatte får lov til å ta med inn i fengselet. Sist gang «Sara» sonet, fikk hun faren og kjæresten til å komme med nye dvd-er, slik at hun hele tiden hadde en ny film tilgjengelig.

Denne gangen har hun byttet ut dvd-ene med skolebøkene.

- Jeg er midt i studiene, og skal lese alt jeg kan, sier «Sara». Hun retter blikket mot læreboka hun går rundt med i hånden.

Hun må imidlertid vente noen timer før hun kan åpne den. Først etter middag klokken 16 er de innsatte fri til å gjøre hva de vil.

- Tida i fengsel går fortere enn du tror. Dessuten er det så mye bedre her på Ravneberget enn i det fengselet der jeg var sist. Her har vi i det minste store utearealer. Og det er ikke så mange som deler soverom.

Hun viser oss hvor hun sover: I et rom med to køyesenger og et bord. Bad og wc er på andre siden av gangen.

- Det er nesten som å være på leirskole, sier «Sara».

Før hun retter seg selv:

- Det er ikke det at det er noe stas å være her. Nå er jeg i fengsel for andre gang, og dette skal bli den siste!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere