RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her flykter ranerne

Foto: Politiet
Sist oppdatert:
TØYEN (TV 2 Nettavisen): Her flykter de to ranerne av Munch-museet ut til den ventende Audien som senere ble funnet ved Sinsen tennisklubb. Politiet har sikret seg mange spor, men aner ikke hvem som står bak det brutale ranet.

- Vi følger ingen spesielle spor. Vi vil forsøke å samle sammen trådene mandag formiddag, sier politiinspektør Iver Stensrud ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

- Har dere sikret dere noen DNA-spor?

- Det kan jeg ikke utelukke, men det vet jeg ennå ikke. Vi har blant annet gjort funn langs fluktruta som antagelig kan gi oss noen svar etter hvert.

- Tenker du da på rammene?

-Ja.

Truet med våpen
Klokken 11.10 gikk ransalarmen ved Munch-museet. Kort tid etter fikk vi bekreftet at det hadde vært et væpnet ran uten at det var løsnet skudd. To maskerte ranere hadde kommet inn, truet vakter og tatt med seg to malerier. Det ene er «Skrik». Det andre er «Madonna».

Slik startet operativ uteleder, Kjell Pedersen ved Oslo politidistrikt, pressekonferansen ved Munch-museet 16.30 søndag. Det foreløpig siste sporet etter ranerne stopper ved Sinsen tennisklubb. Der ble fluktbilen, en mørk Audi stasjonsvogn, funnet litt før klokken 15.

Store politistyrker lette søndag etter ranerne som fikk med seg de berømte maleriene som er verdt opp mot 650 millioner kroner til sammen.

Tekniske spor
- Vi har tekniske spor i museet og i bilen som vi nå jobber med. Samtidig driver vi taktisk etterforskning over hele byen, sier Pedersen. Han vil ikke spekulere i om det er spesielle miljøer som står bak ranet, eller om ranerne kommer fra norsk eller utenlandske miljø.

Politiet går nå igjennom videoopptak av selve ranet. Dette vil bli sammenlignet med video tatt opp av overvåkningskameraene i museet de siste dagene.

Politiet håper at de vil kunne finne igjen mistenkelige personer som kan ha rekognosert i forkant av ranet.

Snakket norsk
Mellom 50 og 70 personer gjestet Munch-museet da ranet skjedde. Mange av gjestene var utenlandske som hadde kommet til Norge med cruiseskip. To ranere gikk inn gjennom hovedinngangen eller kafe-inngangen. Minst en av de to var væpnet med pistol eller revolver. Begge var maskert og kledd i mørke klær.

Ifølge vitner skal ranerne ha virket svært målbevisste. Ikke bare når det gjelder hvilke bilder som skulle hentes, men også i forhold til hvordan de håndterte vaktene. Dette tyder på at ranet var godt planlagt.

Den ene av ranerne hadde med seg klippetang som ble brukt til å klippe ned maleriene.

- Det ene maleriet falt i gulvet da det ble klippet ned. Utenfor museet falt et av maleriene i plenen, sier Pedersen.

- Begge personene er menn. Den ene av ranerne har sagt noe, og han snakket norsk, sier Pedersen.

Få minutter etter at ransalarmen gikk, løp de to mennene ut gjennom hovedinngangen til en ventende Audi. Den kjørte fra stedet i retning Carl Berner. Politiet mener at tre personer deltok i selve ranet, men at flere kan være innvolvert.

Frykter at bildene blir ødelagt
Rammene ble funnet på Sukkertoppen og Sars gate ved Carl Berner i Oslo. Ledelsen ved Munch-museet frykter at spesielt «Skrik» kan bli ødelagt nå som rammen er fjernet. Bildet er malt på kartong og er svært skjørt. Også at bildene falt i bakken ved to anledninger under selve ranet, uroer museumsledelsen.

Litt før klokken 15 fant politiet fluktbilen hensatt ved Sinsen tennisklubb, bare noen kilometre fra Munch-museet på Tøyen.

- Vi ønsker tips fra publikum som har sett noe herfra til Sukkertoppveien til Sarsgate og videre til Sinsen tennisklubb, sier Pedersen.

Ingen ble fysisk skadd under ranet, men en kvinnelig vakt ble brakt til legevakt med sjokkskader.

Sikkerhet
Et av spørsmålene som ble stilt under søndagens pressekonferanse, er hvordan ranere kan marsjere inn på museet og true til seg to av verdens mest berømte malerier.

- Det er dilemma for oss å skulle være åpne for publikum og det å bevare sikkerheten til bildene. Vi kunne ha boltet maleriene fast, men da hadde de sannsynligvis blitt ødelagt under ranet, sa Munch-museets leder Gunnar Sørensen under pressekonferansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere