*Nettavisen* Nyheter.

Her forlater Maria Amelie landet

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Ved 16-tiden lander Maria Amelie i Moskva - tilbake etter 11 år.

24.01.11 16:53

GARDERMOEN (Nettavisen): Madina Salamova, bedre kjent som Maria Amelie, sitter nå på Aeroflot-flyet som går direkte til Moskva.

Like før klokken 13.30 gikk hun ombord i det ventede flyet, som ifølge OSL tok av uten forsinkelser. Flyturen tar 2,5 timer.

Med på flyet er kjæresten Eivind Trædal, noen venner og støttespillere, samt Politiets utlendingsenhet (PU), som også skal ivareta medisinske behov.

Brast i gråt
Dette har vært en tøff dag for Madina Salamova, som brast i gråt da hun ble pågrepet av politiet mandag morgen.

Les: Maria Amelie er pågrepet

«Det er ikke bare bare å sette meg på flyet»
«Retur til russland er noe jeg har fryktet i snart 11 år. det er ikke bare bare å sette meg på flyet,» skrev Salamova i sin blogg på søndag.

Og - Norges mest kjente papirløse innvandrer kan ikke regne med noe hjelp fra den norske ambassaden i Moskva.

- Hva slags hjelp vil Madina Salamova kunne få fra ambassaden hvis hun oppsøker den?

- Da vil hun få samme hjelp og informasjon som andre russiske borgere får, først og fremst informasjon om norske forhold, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD til Nettavisen.

Les også: Nektes hjelp av ambassaden

Varslet søksmål mot UNE
Ved 12-tiden varslet Oslo byfogdembete at de ville kalle inn partene til rettsmøte, og en stund hersket det tvil om hvorvidt dette ville påvirke returen klokken 13.35.

De bekreftet like før flyet skulle lette, at de hadde mottatt en begjæring om «midlertidig forføyning» fra Salamova, som ba om å stanse uttransporteringen inntil tingretten hadde behandlet et varslet søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE).

Bøyde ikke av
Grunnlaget for å behandle begjæringen om midlertidig forføyning bortfalt imidlertid hvis Salamova ble uttransportert i dag, noe Utlendingsnemnda (UNE) levnet liten tvil om:

- Vi fikk beskjed fra UNE for litt siden om at det ikke blir iverksatt noen utsettelse. Så det forholder vi oss til, sier kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud ved Politiets Utlendingsenhet (PU) til Nettavisen klokken 13.15.

- Så da blir hun sendt med flyet nå klokken 13.35?

- Med mindre vi ikke får annen beskjed før flyet går, blir hun sendt ut som planlagt, sier Thorud.

Advokaten ba om dette
Det var Amelies advokat, Brynjulf Risnes, som ba Oslo Byfogdembete om å stoppe utsendelsen etter at Amelie ble pågrepet mandag formiddag.

- Jeg har nå bedt Oslo Byfogdembete vurdere å stoppe utsendelsen inntil videre på grunn av de opplysninger som har framkommet i det siste, uttalte Risnes.

Han befinner seg på kontoret i slo mandag.

Les også: Sendes med fly klokken 13.35

Psykisk påkjenning
Madina Salamova ble pågrepet av politiet da hun meldte seg for Politiets utlendingsenhet (PU) ved 09.30-tiden mandag formiddag.

PU skal følge henne på den 2,5 timer lange flyturen.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag