RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her går 11 millioner rett i søpla

Sist oppdatert:
Se den hjerteskjærende videoen.

(iOslo.no) I løpet av året får Norges Bank inn store mengder sedler i alle valører fra sine depoter rundt om i landet. Noen av dem er slitte, andre er dekket av tape eller skrevet på, mens andre igjen er misfarget slik at det har vært mistanke om at de kunne være utbytte fra kriminelle handlinger.

Felles er at de ender i hvelvet nede på Norges Bank. Her legges sedlene i bunker, tusenlappene i bunker av hundre, uvitende om hvilken skjebne som venter.

For sedlene ender i et svært godt bevoktet hvelv under gateplan i Kvadraturen i Oslo. Her venter seddelknuseren, den store røde maskinen som kverner stygge sedler til pulver.

186935

- Bare papir
I dag skal elleve millioner gjennom kverna. Med fem bunker tusenlapper, hver en halv million kroner er det rart å vite at de snart er borte. Det er en rar følelse å stå med et middels norsk boliglån i hendene, og å vite at pengene snart er flis uten verdi.

- Hvordan føles det å stå her hver dag, og se at enorme pengesummer bare fordufter?

- Dette er bare papir når det kommer hit, og sedlene har ingen verdi her inne, sier en av de ansatte ved seddelkverna til iOslo.no.

Leif Veggum, assisterende direktør i avdeling for kontante betalingsmidler har heller ingen betenkeligheter med å ødelegge store mengder sedler.

- Jeg tror ikke de som jobber her ser det slik at de ødelegger store verdier. Sedler er bevis på en fordring på Norges Bank, og får først pålydende verdi når de leveres ut av Norges Bank, sier Veggum.

- Sedlene som destrueres er sedler som er av en kvalitet eller utgave som ikke lenger skal sirkuleres. Når de kommer hit er de allerede tatt ut av sirkulasjon og erstattet med sedler av bedre kvalitet, sier han.

Ti milliarder i året
Men det er enorme summer som passerer gjennom hvelvet i løpet av et år. Hvert av de siste årene er rundt 50 millioner sedler tatt ut av omløp og destruert i Norge. Det tilsvarer en pålydende verdi på rundt ti milliarder kroner i året. De fleste sedlene destrueres maskinelt på Norges banks depoter rundt om i landet, men en del av sedlene må undersøkes nærmere før de destrueres. For disse sedlene er det den enorme maskinen i Oslo som gjør jobben.

Det er årlig rundt ti prosent av destruksjonen som skjer her, med verdier på mellom én og to milliarder kroner. Et foreløpig toppår var 2002, da store mengder sedler ble tatt ut omløp og erstattet med nye sedler med sølvstripe. Den gang forsvant 32 milliarder kroner ut i det store intet.

Femtilapper hardest behandlet
- Hvilke sedler kverner dere oftest?

- Mengden sedler varierer fra år til år, men det er sedlene med lavest verdi som har kortest levetid. Vi tar inn mye femtilapper, og det er grunn til å tro at de behandles hardere enn andre, sier Veggum.

Med de enorme summene som passerer dørstokken, er det ikke vanskelig å tro at bygget på Bankplassen er et av Norges aller sikreste. Detaljene rundt sikkerhetsopplegget får vi naturlig nok ikke, men ifølge Veggum er Norges Bank godt sikret, og det er gode systemer og rutiner for å sikre at det forblir sånn.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere