Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her gjør de seg klar til å sprenge hvalen

Foto: Odd Ivar Pedersen
Sist oppdatert:

Finnhvalen som ble funnet død i Persfjorden utenfor Vardø lørdag formiddag, ble tidligere i dag fjernet av Kystvakten, skriver Nordlys.

«KV Senja» var allerede søndag kveld på befaring på funnstedet i fjæresteinene, men valgte å vente til mandag morgen før de gikk løs på den tunge oppgaven.

- Vi var inne der allerede søndag kveld, da satte vi på de første trossene og klargjorde for slep. Men grunnet stor flo og kraftig vind, valgte vi å vente til forholdene var bedre før vi satte igang med tauingen, opplyser skipssjef Andersen til Nordlys.

Detonerte strategisk plasserte sprengladninger

"KV Senja" slepte den stor hvalen på nærmere 18 meter ut på dypt hav, nærmere 10 nautisk mil fra land, før de så detonerte strategisk plasserte sprengladninger.

- Vi hadde plassert små rettede ladninger for å sprenge den såpass i stykker at den ville synke av seg selv, sier Andersen og forklarer:

- Det vil alltid være gass i flere lommer i en død hval. Dette hindrer den i å synke. Dermed står man med et par muligheter; enten kan man senke den ved å feste store sandsekker til skrotten eller så kan man sprenge hull på gasslommene og la tyngdekraften gjøre resten.

Ville begynt å lukte etter hvert
Da Nordlys snakker med Andersen forteller han at hvalen var såpass stor at det viste seg upraktisk å senke den ved hjelp av sandsekker.

- Hvalen var større enn det som tidligere har blitt rapportert, vi anslo den til å være mellom 15 og 17 meter. Dermed valgte vi sprenge den med TNT-ladninger for å forsikre oss om at den gikk ned - den var nemlig såpass stor at den kunne skapt problemer for skipsfarten hvis noen kjørte på den. Så nå ligger den på havets bunn, hvor den sikkert blir mye god mat for kongekrabben, sier skipssjefen, og føyer også til følgende:

- Det var nok noen hytteeiere i Persfjorden som satte stor pris på dette. Nå var dette et forholdsvis ferskt lik, men det er klart at det ville begynt å lukte ganske så kraftig etter hvert. Den lukta som kom da vi sprengte gasslommene var ikke den best, for å si det slik.

Fant hvalen
Hvalen ble funnet lørdag formiddag av Odd-Ivar Pedersen fra Vardø. Han var også på plass da hvalen ble slept ut i morgentimene i dag tidlig, og fikk tatt disse bildene.

- Jeg var vel den første som så den. Den var svært stor, jeg skrittet vel opp en 16-18 meter da jeg påtraff den Heldigvis var den forholdsvis fersk, så dermed fikk Kystvakten med seg hvalen ut uten at den delte seg i flere biter, sier Pedersen, som også avfeier at det var snakk om en vågehval som det tidligere har blitt spekulert i.

- Nei, dette var en finnhval og en forholdsvis stor en sådann.

Dette bekreftes i følge Finnmarken av varaordfører i Vardø, Terje Soløy.

Denne saken er levert av Nordlys.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!