En video fra Manglerudhjemmet i Oslo har blitt en hit på sosiale medier. På det private sykehjemmet har de eldre nemlig pub, spa og restaurant.

- Jeg tror ikke vi hadde fått til dette hvis vi hadde vært kommunalt eiet, uttalte daglig leder Hilde Helland ved Manglerudhjemmet til Aftenposten tirsdag.

Uttalelsen får Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å reagere. Onsdag ettermiddag la han derfor ut bilder fra et annet sykehjem på Facebook, som også har pub og spabehandling - men det er kommunalt drevet.

«I dag tok jeg turen til Økernhjemmet. Der har de pub. De har velvære- og spabehandling, og egen kolonial. Turen ned til kolonialen er blitt en populær aktivitet på Økernhjemmet. Det er en ekte butikk med alt beboerne trenger. Og de lager alle(!) måltidene selv», skriver Moxnes på sin Facebook-side.

Elisabeth (93): - Alt jeg ber om er hjelp den siste tida

- En slående likhet

Moxnes mener likheten viser at framstillingen av at det bare er private sykehjem som får til en bra eldreomsorg, er helt misvisende.

- Jeg var på Manglerudhjemmet før sommeren, og på Økernhjemmet i dag, og det slående er likheten. Det er pub, kolonial, klubbtilbud for de eldre og de er med og lager maten. Forskjellen er at Økernhjemmet ikke har noen markedsavdeling, sier Rødt-lederen til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Han sier at han er imponert over det de har fått til på Manglerudhjemmet.

- Men det jeg ikke skjønner, er hvorfor de usynliggjør det flotte som ansatte og ledere på kommunens sykehjem gjør for våre eldre, sier Moxnes, og påpeker:

- Jeg tror ikke at det er profitt og penger som driver verken Hilde Helland eller ansatte på Manglerudhjemmet, men at det er ønsket om å gjøre hverdagen bedre for de eldre. Det ønsket der er ikke avhengig av at noen profittmotiverte investorer står bak driften, hevder han.

Les også: - Sykepleiere gråter når de går hjem fra jobb

- Det er ingen vendetta

Manglerudhjemmet og Økernhjemmet er to av fire sykehjem i Oslo som er med på et prøveprosjekt som er inspirert fra en demenslandsby i Nederland, og begge får støtte fra Oslo kommune til prosjektet.

Men forskjellen er altså at det ene er privat, og det andre kommunalt drevet, noe Moxnes og det rødgrønne byrådet nå vil ha en endring på.

- Vi mener at enhver skattekrone til eldreomsorg, skal gå til eldreomsorg og ikke tas ut til privat profitt. Derfor er vi glad for det som nå skjer i Oslo, at man tar tilbake driften av sykehjem når kontraktene med de kommersielle går ut, sier han.

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H), kaller det en politisk vendetta når byrådet i hovedstaden nå vil ta tilbake sykehjemsdriften.

«Men det er jo ingen vendetta på de eldres bekostning som foregår på Økernhjemmet. Jeg inviterer gjerne med Fabian dit», skriver Moxnes på Facebook.

Les også: - Raymond Johansen må rydde opp umiddelbart

- Det er helt utrolig å si

Saken om Manglerudhjemmet har skapt et voldsomt engasjement, og frontene er steile mellom venstre- og høyresiden i Oslo-politikken.

«Kjære Manglerudhjembeboere, nyt det mens dere kan, om 2 år er det tung medisinering og legge seg tidlig som gjelder», skriver Høyre-politiker Normann Støylen på Twitter.

Dette har fått eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til å slå tilbake:

«Dette er helt utrolig å si. Og du er seriøs politiker? Spre frykt på denne måten?», skriver Thorkildsen.