*Nettavisen* Nyheter.

Her har du aldri vært

Foto: Roy Hilmar Svendsen (iBergen.no)

Bergen er full av vann- og avløpstunneler folk flest aldri får se. Vi har vært inne i de nyeste. Bli med inn.

25.04.07 11:22

(iBergen.no) : Til sommeren skal det nye vannrenseanlegget ved Svartediket stå ferdig. Arbeidet startet allerede i 1999, og hele prosjektet har en prislapp på om lag 300 millioner kroner. En svært gunstig pris, hevder fagdirektør Magnar Sekse i Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

– Dersom vi hadde hentet inn anbud på tilsvarende arbeid i dag og med dagens priser, ville dette ha blitt mye dyrere, sier Sekse til iBergen.no.

- Blant landets mest moderne
iBergen.no fikk en eksklusiv omvisning inne i det nye anlegget, som i sin helhet er inne i fjellet i Ulriken. Inngangen til anlegget fører inn i en stor tunnel, som strekker seg helt til Landås, og derfra går det tunnel videre til Lone i Arna.

Det nye anlegget renser drikkevannet med ultrafiolette stråler, og vil bli et av landets aller mest moderne vannverk. Svartediket er samtidig landets eldste vannverk. Anlegget ble bygget i 1855. Dagens utgave av vannverket stammer fra 1955, og ble grundig rustet opp på 1990-tallet. Men en oppgradering var nødvendig, for å tilfredsstille moderne krav til drikkevannskvalitet.

– Allerede i 1999 bestemte vi oss for å gå inn for rensing av vannet med ultrafiolette stråler. Vi trodde vi var veldig tidlig ute med å ta i bruk denne teknologien, men det var likevel ikke tidlig nok til å hindre Giardia-epidemien, sier Sekse.

Mindre risiko
UV-strålene som gjennomlyser vannet vil trolig hindre at noe liknende kan skje igjen i Bergen. Skulle noe alvorlig skje, har etaten fem store vannmagasiner som kan forsyne byen med rent vann.

Fra 1934 og frem til februar 2005 ble drikkevannet i Bergen renset med klor, og Bergen var først ute i landet med vannrensing av denne typen. Etter Giardia-epidemien ble et UV-filter påmontert den eksisterende vannledningen, og alt drikkevann er nå strålt og renset på den nye måten.

– Det kan fortsatt oppstå situasjoner hvor abonnentene kan bli uten vann i en mindre periode, eller at de må koke vannet. Men risikoen for slikt blir veldig mye mindre enn den har vært, sier Sekse.

Dekker 95 prosent
Svartediket er et av seks kommunale vannverk i Bergen, og totalt får om lag 95 prosent av innbyggerne i Bergen kommune vann fra den kommunale vannforsyningen. Totalt anslår Sekse at det er over 900 kilometer offentlig vannledning i Bergen, pluss minst like mye private vannledninger.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.