Ordførerlønningene har økt kraftig de siste årene, og flere ordførere tjener nå godt over én million kroner. Enkelte tjener også mer enn en statsråd, som i Ullensaker kommune i Akershus.
Men ordføreren i Storfjord kommune i Troms, Knut Jentoft, skiller seg ut. Han har nemlig sagt fra seg ordførerlønna på 765.170 kroner, noe som vil si en tapt inntekt på 3 millioner kroner i fireårsperioden han er valgt inn.
- Jeg er pensjonist, har fylt 70 år, har full opptjening og har jobbet hele livet. Jeg trenger ikke mer penger, sier Jentoft til Nettavisen.
Ordførerlønna i Storfjord tilsvarer 80 prosent av en stortingsrepresentants lønn, som nå er på 956.463 kroner.
Les også: Her tjener Frp-ordføreren mer enn en statsråd
- Pengene i svømmebassenget
Jentoft, som representerer Tverrpolitisk liste i kommunen med 1890 innbyggere, mener det holder med pensjonen han får utbetalt.
- Utgangspunktet er at jeg selvsagt kunne hevet denne solide lønna, men jeg har ikke behov for det, og har ikke gjort det. Jeg klarer meg godt, sier han, som synes kommunens innbyggere heller må nyte godt av pengene.
- I Storfjord hadde vi et litt vanskelig punkt med svømmebasseng, fordi vårt offentlige svømmebasseng var stengt. Da jeg tok imot ordførervervet så sa jeg fra meg lønna med en gang, og så tenkte jeg at de pengene som er spart her, går inn i dette bassenget, forteller Jentoft.
Og om noen få uker kan han stolt åpne bassenget igjen etter renovering.
- Jeg har tenkt i mitt stille sinn at de pengene ligger i svømmebassenget, sier ordføreren fornøyd.
Les også: Disse kommunene har ikke svart om ordførerlønn
- Jeg som er priviligert
- Samtidig som du takker nei til ordførergodtgjørelse, er det mange andre ordførere som hever millionlønninger. Hva tenker du om det?
- Det blir veldig forskjellige situasjoner rundt omkring. Hvis man har hentet inn en ordfører som har en høy lønn, så kan man kanskje ikke forvente at man skal gå ned i lønn for å ta på seg et frivillig verv som krever arbeid 24-7, sier Jentoft.
Han påpeker at han selv hadde pensjon da han ble ordfører.
- Tar du ut en fra yrkeslivet, har man ikke en inntekt, og man må jo ha noe å leve av. Jeg har en inntekt som jeg kan leve av, så det er jeg som egentlig er privilegert, sier han, og legger til at han mener ordførerlønningene bør være tilsvarende en «alminnelig inntekt».
- Man bør jo ikke utsettes for store økonomiske tap for at demokratiet skal fungere, sier Jentoft.
Les også: Disse ordførerne tjener mest og minst: Over 300.000 i lønnsforskjell
- Blant de siste som går
Men selv om han ikke tjener noe på ordførerjobben, ligger han langt fra på latsida.
- Det er ganske lange dager. Veldig ofte er jeg blant de siste som går her på huset, og så har vi kveldsmøter og en del reiser. Så det går bort mye familietid, forteller han.
Samtidig understreker Jentoft at det også er et veldig givende verv.
- Jeg treffer veldig mange mennesker, og har et helt ok liv som ordfører. Selv om det kan være ganske harde dager, er jeg også min egen herre og kan flytte på ting om jeg har ledig tid, sier han, som også får tatt ut ferie.
- Du velger ofte mye selv hva slags ordfører man vil være, hvilke oppgaver man tar og så er det store forskjeller mellom kommunene, sier Jentoft.
Les også: KS holder ordførernes lønninger hemmelig
- Det er en dugnadsjobb
- Har du fått mange reaksjoner på at du frasier deg lønna?
- Nei, det var litt styr med det når jeg ble valgt for tre år siden, men nå har folk sikkert glemt det, sier han, og ler godt.
Om ett år går han av som ordfører. Da vil 70-åringen slippe til andre.
- Det å være ordfører og medlem av kommunestyret er egentlig en dugnadsjobb. En forutsetning for at folkestyret skal fungere, er at noen er med på å dra lasset. Jeg gjør mitt i disse fire årene, og så kommer det andre etter meg, sier Jentoft.
18 har ikke svart
Disse kommunene har ikke svart
Alstahaug
Askøy
Bodø
Flakstad
Fredrikstad
Herøy (Møre og Romsdal)
Lavangen
Meløy
Måsøy
Nord-Aurdal
Rakkestad
Sauherad
Sel
Skjåk
Snåsa
Øksnes
Åmot
Åseral
Svar på innsynskrav om ordførerlønn per 9. oktober 2018.
Nettavisen har bedt om innsyn i ordførerlønningene i alle landets kommuner, og som omtalt fredag i forrige uke, var det 60 kommuner som ikke hadde svart innen fristen som offentlighetsloven har satt, som er tre dager. Flere har nå svart etter at artikkelen sto på trykk, og etter purring fra Nettavisen. Men etter 21 dager hadde fortsatt 18 kommuner ikke svart.
Se oversikt over hvilke kommuner som ikke har svart i faktaboksen.
- Jeg synes jo det er for slapt, rett og slett, sa generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til Nettavisen i forrige uke.
Hun var likevel ikke overrasket over de manglende svarene.
- Dessverre er jeg ikke så overrasket, for vi opplever veldig ofte at man enten trenerer innsynskrav, ikke prioriterer å svare innen fristen eller gjør ubegrunnet unntak og ikke vil gi ut opplysninger, sa Floberghagen.
Les også: Rødt om lønnshopp: - Jeg synes det er pinlig høyt