RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Helle Myhre Baksaas

Her havner de skoleleie

Disse skoleelevene tar bølgen til eksamen. Bokstavelig.

(iBergen.no) Bytt ut trøtte skoledager, med undervisning og lek på bøljan blå.

- Kanskje ett av de beste årene i mitt liv, sier Karen Haukeland (19), elev ved surfelinjen på Jæren folkehøyskole.

Norges eneste surfeskole
Jæren i Rogaland er kjent som Norges surfeparadis, og har i løpet av de siste ti årene etablert et stort surfemiljø langs de jærske strendene. Midt i dette paradiset finner man Jæren folkehøyskole. Som den eneste skolen i landet som tilbyr egen surfelinje, tiltrekker den seg årlig enorme mengder søkere.

Bergenske Karen Haukeland var en av de heldige som ble tilbudt plass for skoleåret 2007/2008.

- Jeg bestemte meg ganske tidlig for å ta et år på folkehøyskole, og søkte før inntaket begynte 1. februar i fjor, sier hun til iBergen.no.

Ingen eksamen
Etter 13 års skolegang følte hun seg fortjent til et skoleår uten karakterer og eksamen.

Karen har alltid vært glad i ekstremsporter, og har tidligere deltatt på ekstremsportveko på Voss. Surfelinjen var derfor midt i blinken for henne. Å kunne få drive med noe man liker et helt år er fantastisk, mener hun.

Året til nå har bestått av utallige timer på stranden. Elevene startet som nybegynnere, noe Karen opplevde som positivt. Man følte ingen press på nivået, og klassen utviklet et godt samhold fra starten av.

Vær og vind-teori
Undervisningen startet uten surfebrett for å gjøre elevene trygg og kjent med vannet. Teori om vind, bølge og vær har de også vært igjennom, men mye har de fått erfare på egenhånd. Alle elevene har også vært igjennom et livredningskurs.

Linjen var i oktober på surfetur til Portugal.

- Dette var en lærerik opplevelse, og kanskje den uken jeg lærte aller mest, mener Karen. Da fikk de oppleve surfing på et høyere nivå, med profesjonelle surfere som instruktører.

Ikke bare har de fått lære å surfe, men undervisningen har også vært variert med skiturer og andre sportslige aktiviteter. Værforholdene er ikke alltid på surfernes side, så da må det kombineres med annen undervisning.

70.000 i skolepenger
Ved skoleslutt ønsker Karen å opprettholde surfingen som en hobby.

- Jeg føler jeg har lært så utrolig mye dette året, både faglig og sosialt. Hun mener et år på folkehøyskole gir deg en god mulighet til å bli kjent med deg selv, og ikke minst med den man ønsker å være. Mange nye bekjentskap har hun også fått.

Et skoleår på Jæren folkehøyskole kommer på om lag 70. 000 kroner. I tillegg kommer kjøp av utstyr og liknende. Skolepengene dekker kost og losji for hele året, mens surfeturen til Portugal vil bli en utgift utenom.

Som elev ved folkehøyskole har man rett på lån og stipend på lik linje med søkere til høyere utdanning. Om man fullfører skoleåret vil 40 prosent av lånet bli omgjort til stipend.

For neste skoleår er surfeklassen allerede full.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere