*Nettavisen* Nyheter.

Her hentes «Chuks» av politiet – hjerteskjærende avskjed med familie, lagkamerater og ordfører

TÅREVÅT AVSKJED: Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue tar farvel med Reidar Waage og Svenn Johansen (t.h) utenfor leiligheten han har delt med samboeren. Foto: Torje Dønnestad Johansen

Det er noe galt med systemet, sier ordfører Jens Johan Hjort, som var til stede og tok et følelsesladet farvel med Skjervøys-spilleren Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue da nigerianeren ble hentet av politiet i Tromsø mandag formiddag.

(Nordlys.no): Skjervøy-spilleren Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue (26) ble mandag hentet av Politiets utlendingsenhet.

Den populære nigerianeren fikk tidligere i sommer endelig avslag fra Utlendingsnemda (UNE) på begjæring om omgjøring av vedtaket om utsendelse fra Norge, sendt av advokat Tor Reidar Klausen.

Det betyr at han tvinges vekk fra familien i Tromsø. Tilbake står en sønn fra et tidligere forhold, samboer og stesønn.


- Umenneskelig

Mandag, mens høstværet viste seg fra sin beste side i Tromsø, ble han hentet av fire politibetjenter fra politiets utlendingsenhet, og ført til flyplassen. Tilbake sto samboeren, stesønnen, lagkameratene i Skjervøy, Reidar Waage og Svenn Johansen, og ordfører Jens Johan Hjort. Alle gråtende.

Samboeren hadde ikke krefter til å snakke med Nordlys. En tydelig preget Jens Johan Hjort, som tidligere i sommer tok initiativ til innsamlingsaksjon for «Chuks», satte ord på opplevelsen.

– Det er helt umenneskelig å se en pappa som skal sendes bort fra sønnen, stesønnen, kjæresten og hele livet han egentlig har. Jeg tenker at det er noe galt med reglene. Myndighetene følger reglene, og det er ingenting å utsette på politiet eller Utlendingsdirektoratet, de gjør jobben sin, men for meg er det åpenbart at disse reglene ikke er riktige, sier Jens Johan Hjort til Nordlys.

– Det burde definitivt gjøres noe, sånn at man ikke opplever tilfeller som dette. Her er det den beste integreringen, så er det plutselig rett ut. Sånn burde det ikke være, sier Hjort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Torje Dønnestad Johansen

Fra seiersjubel fredag til brutal fortvilelse mandag

Kontrastene kunne ikke vært større for lagkameratene. Fredag scoret «Chuks» sitt første mål for Skjervøy denne sesongen, og jublet hemningsløst.

– Det er hardt og brutalt, og uforståelig i mine øyne. Man skulle tro det var skrevet et manuskript rundt dette, sier lagkamerat og spillende trener i SKjervøy IK, Reidar Waage.

– Fredag var det topp stemning, han scoret sitt første mål på flere sesonger, vi vant en jevn kamp, og all den gleden det gir i en garderobe. Jeg ringte han i går og ville ha han med på TIL-kamp, men han var sammen med kjæresten og stesønnen, og ville være sammen med dem. Det er jeg glad for i dag, sier Waage.

De fikk en time sammen mens lagkameraten pakket bagen han fikk ta med seg.

– Samboeren Hanne Marit er sterk som ei påle, og står i det. «Chuks» var rimelig fattet i begynnelsen, men så begynte det å bli trykket stemning. Vi prøvde å snakke saklig om hva han må gjøre, dersom han sendes videre til Nigeria, men har var ikke veldig mottakelig for den type samtale nå, sier Waage.

– I dag kom den brutale hverdagen, og man blir slått rett i bakken når det er fire politimenn der for å hente han. Det er utrolig vondt å se tomheten i blikket til «Chuks», når han ser hva som er i ferd med å skje, sier Waage.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

NEDBRUTT STEMNING: Jens Johan Hjort (f.v), Svenn Johansen og Reidar Waage diskuterer veien videre for å hente «Chuks» tilbake til Tromsø. Foto: Torje Dønnestad Johansen

Håper på bidrag til innsamlingsaksjon

«Chuks» sendes nå til Trandum leir utenfor Gardermoen, der asylsøkere holdes varetektsfengslet i påvente av utsendelse.

– De har bare lov å holde han i 48 timer der. Vi vet ikke hva som skjer, men det mangler en signatur fra den nigerianske konsulen. Jeg kan ikke tro at de henter han nok en gang til Trandum, for å teste han. Norge har alle sine utreisepapirer klar, men hans eget land Nigeria vil ikke ta han i mot. Det er det vi sliter med å akseptere, at ikke Norge vil omgjøre sine vedtak, sier Reidar Waage.

– Nå starter del to. Han må reise ut for å kunne komme tilbake, sånn er reglene. Vi må bare prøve å sette i gang prosessen med å få full fart i gjenforeningssaken, ta kontakt med UDI og få råd hva vi kan gjøre for at det skal gå fort. Og så kommer «Chuks» tilbake. Han har verdens største hjemmepublikum i Tromsø, som heier på han og vil at han skal tilbake hit. Det får vi til, sier Jens Johan Hjort.

Tromsøs ordfører startet tidligere i sommer innsamlingsaksjon for «Chuks». Den håper han får mye bein å gå på nå.

– De pengene som er kommet på kontoen dekker advokatregningen til nå. Jeg håper vi kan samle inn litt mer penger, slik at virkelig kan få den beste hjelpen for «Chuks», for å få familiegjenforening så raskt som mulig, sier Hjort.

LES OGSÅ: Hanne-Marit og stesønnen kom hjem til denne beskjeden


– Stjerneeksempel på integrering

Hjort forklarer hvorfor han har engasjert seg så sterkt i saken rundt Skjervøy-spilleren som bor i Tromsø.

– Han har sønnen sin her, kjæresten, stesønnen og et helt fotballag som han er en krumtapp i. Vi snakker så mye om hvor viktig integrering er. «Chuks» er en fantastisk ressurs, og når man ser hvor sterke spor han har satt i Tromsø på den korte tiden han har vært her, så ser man virkelig et stjerneeksempel på strålende integrering. Det kan ikke bli bedre, sier Hjort.

Både Hjort og Waage er opptatt av god dialog med UDI og UNE fremover. De vil ikke kritisere politiet som hentet nigerianeren.

– Det er viktig å understreke at det er mennesker som gjør jobben sin, på en så skånsom måte som mulig. Nå er det opp til oss å prøve å få den beste dialogen med myndighetene for å få gjenforening. Slik jeg ser er veien videre å kartlegge hvilke muligheter som finnes, starte en gjenforeningsprosess og få dialog med UDI og få gode råd hvordan «Chuks» og vi skal gå frem for at han skal være tilbake i Tromsø så raskt som mulig, sier Jens Johan Hjort.

– Det er så mange mennesker som er involvert og påvirket. Det spiller inn. Vi snakker om barn her, som ikke har pappaen og stepappaen sin her på lang tid. «Chuks» har på alle måter samarbeidet. Jeg håper det kan spille positivt inn, fortsetter Hjort.

Han var inne i leiligheta der «Chuks» tok farvel med samboer, stesønn og lagkameratene.

– Det er sterkt. Det er unger involvert. Kjæreste. Lagkamerater. Han har satt ordentlige spor. Det gjør inntrykk, sier Hjort, mens gråten presser på.

– Men det skal gå bra. Men det er så synd at han må ut for å starte prosessen, sier Tromsøs ordfører.

Les flere nyheter på Nordlys sine nettsider her!

Annonsebilag