*Nettavisen* Nyheter.

Her holdes ungdommene isolert

Foto: Gloppen kommune (Gloppen kommune)

55 ungdommer på 4Hs internasjonale leir i Breim er plassert i isolat etter utbruddet av svineinfluensa.

25.07.09 23:59

Fortsatt er det bare påvist ett tilfelle av svineinfluensa blant de 1700 leirdeltakerne fra 15 land på 4Hs store sommerleir i Breim i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. En 14 år gammel jente fra Sørlandet merket symptomer torsdag og ble straks undersøkt av lege. Prøveresultatet kom fredag, og bekreftet at hun hadde H1N1-viruset. Andre som får influensasymptomer blir nå fortløpende tatt hånd om av kommunes helsetjeneste.

Blir isolert på skole
– Deltakere med symptomer blir isolert på en skole i bygda. De får ikke pleie kontakt med andre, men de som er isolert får ha kontakt med hverandre, forteller rådmann i Gloppen kommune, Marit Elisabeth Larssen til Nettavisen lørdag ettermiddag.

De som isoleres plasseres på Reed skole. Det er ikke ventet flere prøveresultater før over helga.

Ingen alvorlig syke
Lørdag kveld melder Fylkesmannen i Sogn og Fjordane at rundt 55 personer har tegn på influensa og er plassert i isolat. De fleste har lett sykdom og sykehusinnleggelse har ikke vært aktuelt, heter det i en pressemelding.

Så langt er det få som har reist fra 4H-leiren, men søndag regner man med at et flertall har reist, heter det videre.

Behandler også kronikere
De som er isolert får behandling med antivirus. Det gjør også leirdeltakere som har kroniske lidelser, men som ikke har influensasymptomer.

– Vi gjør det som et forebyggende tiltak, sier Larssen.

Isolat i sju dager
Alle som er i isolat får legetilsyn minst én gang i døgnet, og helsepersonell er til stede hele tiden, melder Gloppen kommmune på sine nettsider. Foreldre som ønsker det kan hente sine barn som er isolert og selv ta ansvaret videre. De som har symptomer skal holdes isolert i sju dager, er beskjeden fra kommunen.

Avvikler leiren
Arrangørene av 4H-leiren er i gang med å avvikle leiren og sendte lørdag den første busslasten med ungdommer hjem. Det er mange utenlandske deltakere på leiren, men alle så nær som én av de med symptomer er norske.

– Det er klart det er en skuffelse å måtte avlyse leiren. Vi har planlagt denne leiren i tre år, og mange har gledet seg til dette i lang tid og sett fram til en ukes opphold i Breim, men jeg tror også deltakerne forstår realitetene, sier informasjonsansvarlig Beate Patay i 4H i Norge, som selv er på plass i Breim.

Leiren skulle etter planen ha pågått fram til onsdag i neste uke. Nå blir alle aktiviteter i dagene framover avlyst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.