Her kan du se måneformørkelsen

Den mest spektakulære på ti år:

MÅNEFORMØRKELSE: Bildet er fra den totale supermåneformørkelsen sett fra Svalbard i januar i fjor. Årets supermåneformørkelse kan bli vanskelig å få øye på grunnet tett skydekke mange steder i landet.

MÅNEFORMØRKELSE: Bildet er fra den totale supermåneformørkelsen sett fra Svalbard i januar i fjor. Årets supermåneformørkelse kan bli vanskelig å få øye på grunnet tett skydekke mange steder i landet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Dårlige nyheter for folk på Østlandet.

20.01.19 17:52

Klokken 04.34 natt til mandag starter den mest spektakulære måneformørkelsen som er synlig fra det norske fastlandet på mange år.

Samtidig som månen starter sin ferd inn i jordens skygge, og da får en rødlig farge - omtalt som en «blodmåne» - på grunn av sollyset som reflekteres gjennom jordens atmosfære, er månen nemlig i bane på punktet nærmest jorden, og blir dermed omtalt som en såkalt «supermåne».

Diameteren på månen under nattens måneformørkelse er opptil 7 prosent større enn normalen, ifølge nettstedet Himmelkalenderen.com.

- Sett på vekkeklokka, for det er ti år til neste gang vi får en like fin total formørkelse i Norge, sier astronomen Jan-Erik Ovaldsen, som driver nettstedet.

Dårlige forhold på Østlandet

Men de gunstige observasjonsforholdene ser ut til å la vente på seg.

Østafjells skyer det nemlig til i løpet av søndagskvelden, og et tett skydekke legger seg over Østlandet gjennom natten.

- Sjansene for å oppleve måneformørkelsen er nok ikke så veldig stor her, sier meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen ved Meteorologisk Institutt til Aftenposten.

Vakthavende meteorolog Anne Beate Skattør er overfor NTB enda mer dyster på vegne av Østlandet:

- Det ser egentlig helt dødt ut, sier hun om utsiktene til en måneformørkelse her.

Det synes ikke Jan-Erik Ovaldsen noe særlig om. Han befinner seg i Oslo under måneformørkelsen, og hadde sett frem til en spektakulær begivenhet.

Foto: Jan-Erik Ovaldsen (Himmelkalenderen.com)

- Det har vært kaldt og klart vær de siste dagene her, men typisk nok er det meldt overskyet og snøvær fra i natt og utpå formiddagen i morgen. Det passer dårlig siden formørkelsen inntreffer seint på natta og tidlig på morgenen. Senere på dagen er det meldt skyfritt igjen. Typisk! skriver han i en e-post til Nettavisen.

- Andre steder i landet ser det bedre ut

Den totale fasen av formørkelsen starter klokken 05.41 mandag morgen, og varer fram til 06.44. Den delvise fasen, som starter klokken 04.34, er over klokken 07.51.

- Basert på værmeldingen lover det ikke godt for Oslo-området, men det kan jo endre seg. Andre steder i landet ser det bedre ut, skriver Ovaldsen videre.

Ifølge værvarselet til Yr.no er det i Nordland og på Vest- og Sørlandet man kan vente seg det klareste været i de tidlige morgentimene på mandag.

NTB skriver at også i Trøndelag og helt nord i Tromsø og Finnmark er det gode muligheter for å se måneformørkelsen.

Bildet under viser det varslede skydekket i 6-tiden mandag morgen.

SKYDEKKE: Skydekket vil ligge tett på Østlandet i 6-tiden mandag morgen. I Nordland og på Vest- og Sørlandet kan man håpe på delvis klarvær. Foto: Faksimile (Yr.no)

Ifølge Aftenposten kan resten av landet, altså foruten Østlandet, håpe på glimt av måneformørkelsen. Det ligger an til bygevær vestover og nordover, ifølge avisen.

- Da kan man ha flaks dersom det klarer opp innimellom, sier meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen.

Nesten ti år til neste gang

Jan-Erik Ovaldsen har gått gjennom alle de 28 måneformørkelsene fra nå og frem til og med 2030. Han røper at det er lenge til vi får en like spektakulær begivenhet her i landet.

Den neste totale måneformørkelsen, i november 2022, vil bare være synlig meget lavt på himmelen på Svalbard. Den neste totalte formørkelsen som kan sees fra fastlandet inntreffer 7. september 2025, men vil være langt fra optimal. Da inntreffer den totale fasen nemlig før månen står opp.

Derfor må vi vente nesten ti år, til nyttårsaften i 2028, før vi igjen kan observere hele forløpet til en total måneformørkelse. Det samme skjer igjen nesten ett år senere, 20. desember 2029.

- Jeg anbefaler virkelig å benytte denne sjansen hvis været er godt der du befinner deg. Du trenger ikke nødvendigvis være oppe halve natta; står du opp i 6-tiden kan du oppleve både totaliteten og den delvise fasen til slutt, sier Ovaldsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Måneformørkelse

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag