RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kjøper du ikke kjærestegaven

Sist oppdatert:
Eller? IKEAs egen kjæresteekspert er ikke helt enig.

(SIDE2): - Å kjøpe julegaven til kjæresten på IKEA kan være et sjansespill, innrømmer Dag Christian Klevås Rye.

Vår påstand om at du ikke finner gaven til kjæresten på IKEA, er han ansatt for å motbevise. Klevås Rye er en av flere julegaveeksperter møbelgiganten har hentet inn eksternt for å hjelpe folk i helgene før jul. Informasjonsrådgiveren, som til daglig jobber i Oslo kommune, har fått oppgaven med å hjelpe de som skal handle gaver til kjæresten eller ektefellen.

Nyttige gaver
- Hva du kjøper til kjæresten kommer an på personen. Er man blitt enig om å kjøpe nyttige ting kan IKEA være rette plassen. Dette er et familiested, men man kan finne noe til kjæresten også, mener Klevås Rye.

Som et eksempel nevner han en praktisk pc-pute. En av mange små gaver man kan gi til sin kjære i høytiden. Et tips ikke verdens fjerde rikeste mann helt deler med sin julevikar. IKEAs grunnlegger, Ingvar Kamprad, var på besøk hos de to varehusene i Oslo mandag.

Les også:- Julen har blitt for kommers

- Selv en hylle er en kjærestegave. Lag et personlig kort, så blir gjerne hylla noe mer enn et nytt møbel. Vær kreativ, er rådet fra eksperten som møter deg på varehuset på Furuset, med kaffe og marsipan.

Ingen av ekspertene er ansatt for å pushe gaver på folk. Ekspertene er ment som hjelp, for nordmenn sliter med julegaveinnkjøpene.

- Drar ikke hit
Linda Edvardsen har med seg kjæresten på IKEA denne gangen. De skal gjøre noe så uoriginalt som å kjøpe en sofa. Julegavene kjøper hun helst helt andre plasser.

- Jeg drar ikke hit for å kjøpe julegave til kjæresten, men jeg tror det hadde latt seg gjøre, sier hun og spør mannen i sitt liv om han hadde blitt skuffet over gave fra IKEA. Han er på ingen måte negativ til gaver fra denne butikken.

- Her har man jo alt fra a til å, reklamerer Edvardsen.

Ikke enkelt
- Kjærestegaver fra IKEA er kanskje ikke den enkleste oppgaven, innrømmer Anita Borch.

Hun er forsker og sosiolog, ansatt ved Statens institutt for forbruksforskning i Oslo (SIFO) og den eneste som har forsket på nordmenns forhold til julegaver.

- Det er en generell gaveregel som sier at man skal kjenne mottakeren godt for å kjøpe riktig gave. I tillegg skal gaven stå i forhold til kjæresterelasjonen, hvor godt man kjenner vedkommende og hvor intimt forholdet er.

- Du finner kanskje ikke prototypen på en kjærestegave her, for de dyreste gavene går gjerne til de nærmeste. Kjæresten eller ektefellen får det fineste, men egne barn ligger også helt der oppe. Det er alltid noen normer for gavekjøp som ligger i bunnen, forklarer hun.

Må kjøpe én gave
Mannen er gjerne den som sliter mest med gaveinnkjøpene i julen.

- Han har én viktig oppgave på gavefronten, nemlig gaven til kjæresten.

Ifølge Borch, tror kvinner selv at de er bedre på å finne gaven til han.

- Kvinner innehar mer kunnskap om gaveinnkjøp, men gaven skal jo stå i forhold til relasjonen, presiserer hun.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere