Her kommer snøen - varsler snøskredfare

SNØSKREDFARE: NVE har sendt ut varsel om snøskredfare for flere områder. For Jotunheimen advares det særlig for leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Bildet er hentet fra webkamera på fylkesvei 53 over Tyin tirsdag morgen.

SNØSKREDFARE: NVE har sendt ut varsel om snøskredfare for flere områder. For Jotunheimen advares det særlig for leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Bildet er hentet fra webkamera på fylkesvei 53 over Tyin tirsdag morgen. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

- Nysnø og vind kan skape ustabile forhold, advarer NVE.

04.12.18 13:40

Oslo (Nettavisen): Tirsdag er det kuling og snøbyger i vestlige og nordlige deler av fjellet i Sør-Norge.

I Møre og Romsdal ventes 30-50 centimeter snø i høyden.

- Vi kan få noen titalls centimeter, ja, sier statsmeteorolog Gunnar Livik til Nettavisen tirsdag formiddag og forteller at det falt snø i Bergen på morgenkvisten. I hovedstaden og på Østlandet er det ventet mye fint vær tirsdag og onsdag, men torsdag kveld og fredag kommer det en front som kan bringe inn snø.

Snø og slaps i veibanen på E39 ved Mindelokket i Bergen tirsdag morgen. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Sesongen for snøskredvarsling er innledet, og tirsdag har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) flere snøskredvarsler ute: Nysnø og vind kan skape ustabile forhold i høyfjellet tirsdag, heter det i et varsel blant annet for Indre Fjordane, Sunnmøre, Romsdal, Trollheimen, Voss og Hardanger.

Les også: - Ber alle kjøre etter forholdene

- Vedvarende svakt lag

For Jotunheimen advares det særlig for leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned.

- Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet, heter det i varselet.

Se varselet på varsom.no.

Snøskredfaren i disse områdene er satt til faregrad 2 - moderat. Skalaen går fra 1 til 4.

NVE har videre sendt ut varsel om snøskredfare for Nordenskiöld Land på Svalbard. Her varsles det om komplekse forhold med flere svake lag. Faregraden er satt til 3 - betydelig.

Les også: Nå kommer kulde og snø: Her ventes det 30-50 centimeter med snø

Kartet viser regioner med gjeldende snøskredvarsel i Sør-Norge og på Svalbard tirsdag. På nettstedet Varsom.no kan du sjekke varsler for hele landet. Foto: Faksimile (Varsom.no)

Nedbør som snø

Det er varslet nedbør som snø i høyereliggende strøk på Østlandet og Vest-Agder tirsdag. I Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det ventet enkelte sluddbyger og snøbyger, regnbyger langs kysten. I Trøndelag ventes snøbyger og sluddbyger på kysten. I Nordland og Troms ventes sluddbyger og snø i høyere strøk. I Finnmark ventes litt snø, vesentlig på vidda.

Les tekstvarsel fra Meteorologisk institutt

Onsdag ventes snøbyger i nordvestlige strøk i Sør-Norge, nedbør som snø i indre og høyereliggende strøk i Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal og enkelte regn- og snøbyger i Hordaland. I Trøndelag ventes sludd- og snøbyger, regnbyger på kysten.

Det beste helgeværet

- Troms og Finnmark lørdag har kanskje de beste værutsiktene for lørdag, mens det er ventet ganske bra vær også i Sør-Norge, kanskje best på søndag, sier meteorolog Gunnar Livik tirsdag.

Snøskredvarslingen i Norge tilbyr varsling i en egen mobilapp:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.