Gå til sidens hovedinnhold

Her kommer snøen - varsler snøskredfare

- Nysnø og vind kan skape ustabile forhold, advarer NVE.

Oslo (Nettavisen): Tirsdag er det kuling og snøbyger i vestlige og nordlige deler av fjellet i Sør-Norge.

I Møre og Romsdal ventes 30-50 centimeter snø i høyden.

- Vi kan få noen titalls centimeter, ja, sier statsmeteorolog Gunnar Livik til Nettavisen tirsdag formiddag og forteller at det falt snø i Bergen på morgenkvisten. I hovedstaden og på Østlandet er det ventet mye fint vær tirsdag og onsdag, men torsdag kveld og fredag kommer det en front som kan bringe inn snø.

Sesongen for snøskredvarsling er innledet, og tirsdag har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) flere snøskredvarsler ute: Nysnø og vind kan skape ustabile forhold i høyfjellet tirsdag, heter det i et varsel blant annet for Indre Fjordane, Sunnmøre, Romsdal, Trollheimen, Voss og Hardanger.

Les også: - Ber alle kjøre etter forholdene

- Vedvarende svakt lag

For Jotunheimen advares det særlig for leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned.

- Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet, heter det i varselet.

Se varselet på varsom.no.

Snøskredfaren i disse områdene er satt til faregrad 2 - moderat. Skalaen går fra 1 til 4.

NVE har videre sendt ut varsel om snøskredfare for Nordenskiöld Land på Svalbard. Her varsles det om komplekse forhold med flere svake lag. Faregraden er satt til 3 - betydelig.

Les også: Nå kommer kulde og snø: Her ventes det 30-50 centimeter med snø

Nedbør som snø

Det er varslet nedbør som snø i høyereliggende strøk på Østlandet og Vest-Agder tirsdag. I Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det ventet enkelte sluddbyger og snøbyger, regnbyger langs kysten. I Trøndelag ventes snøbyger og sluddbyger på kysten. I Nordland og Troms ventes sluddbyger og snø i høyere strøk. I Finnmark ventes litt snø, vesentlig på vidda.

Les tekstvarsel fra Meteorologisk institutt

Onsdag ventes snøbyger i nordvestlige strøk i Sør-Norge, nedbør som snø i indre og høyereliggende strøk i Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal og enkelte regn- og snøbyger i Hordaland. I Trøndelag ventes sludd- og snøbyger, regnbyger på kysten.

Det beste helgeværet

- Troms og Finnmark lørdag har kanskje de beste værutsiktene for lørdag, mens det er ventet ganske bra vær også i Sør-Norge, kanskje best på søndag, sier meteorolog Gunnar Livik tirsdag.

Snøskredvarslingen i Norge tilbyr varsling i en egen mobilapp:

Kommentarer til denne saken