RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Her kommer vaksinen

Sist oppdatert:
Vaksinebilene går i skytteltrafikk på norske veier. Men det vil ta tid før alle får tilbud om vaksine.

Mandag begynte for alvor distribusjonen av Pandemrix-vaksinen til bydelene i Oslo. Men både i hovedstaden og andre steder i landet er det vanskelig å få en oversikt over hvor lang tid det vil ta å vaksinere risikogruppene og deretter alle som ønsker det.

Årsaken er rett og slett at kommunehelsetjenesten rundt om ikke vet svaret. Og tilbudet og servicegraden avhenger av hvor i landet du befinner deg, eller - som i Oslo - hvilken bydel du tilhører.

Begrenset antall doser
Bydel Vestre Aker i Oslo får i første omgang 3000 doser vaksine og begynner vaksineringen mandag i neste uke. Hver fastlege får cirka 100 doser. Det rekker neppe til å vaksinere alle risikopasienter i første omgang.

- I første omgang begynner vi med risikogruppene. Når vi kommer i gang med folk utenfor risikogruppene, vet vi ikke. Det avhenger blant annet av når vi får vaksine nok, sier bydelsoverlege Åsa Rytter Evensen i bydel Vestre Aker i Oslo til Nettavisen.

Kveldsåpent vaksinekontor
De som er prioritert i vaksinasjonskøen i Vestre Aker kan avtale time hos fastlege eller stille opp på Servicetorget i Sørkedalsveien 148 fra 2. november. Der blir det kveldsåpent fra klokka 15 til 20 for å få unna køen.

- Vi kaller inn ekstra mannskaper i form av helsesøstre for å ta unna, sier Rytter Evensen.

- En stor utfordring
En ni timers kjøretur lenger nord, i Verdal i Nord-Trøndelag, starter vaksineringen av risikogruppene også mandag 2. november. Vaksineringen foregår her hos fastlegene.

Kommunelege Kurt Kvenild forteller til Nettavisen at de så langt har mottatt et lite antall vaksinedoser og har startet vaksinering av helsepersonell. Tilbakemeldingene fra legekontorene er at mange av kommunens innbyggere har spørsmål om vaksinering.

Vi ta måneder
- Personellmessig blir dette en stor utfordring. Vi er en kommune med rundt 14.000 innbyggere og har regnet ut at vi trenger de fire legekontorenes vaksinatører på jobb fem dager i uka i halvannen måned for å ta unna vaksineringen av risikogruppene i to omganger. Deretter regner vi med at det vil ta 20 vaksinatører to måneder å ta unna massevaksinasjon i to omganger, sier Kvenild til Nettavisen.

Mens dette pågår, må andre oppgaver vente.

- Ja, vi har mengder med saker som må vente, bekrefter kommunelegen i Kvenild.

- Følg med på internett
Hvor lang tid det vil ta å vaksinere risikogruppene i Oslo, avhenger av hvor mye vaksine vi får, sier smittevernoverlege Tore W. Steen til Nettavisen. Han anslår at dette vil være unnagjort i midten av november. De første 500 dosene til Oslo kom fredag og ble distribuert til ansatte på legevakten.

- Følg med på internett om din bydel hvis du lurer på når det blir vaksinering, er rådet fra Steen til hovedstadens befolkning.

- Hold deg hjemme om du blir syk
Og rådet til de som blir syke eller får syke barn med symptomer på svineinfluensa, er kort og godt:

- Hold dere hjemme i minimum sju dager, til dere blir friske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere