Her kunne det gått fryktelig galt

SMÅ MARGINER: - Det er så små marginer. Hadde det kommet en bil i mot, eller om syklisten hadde landet annerledes, kunne det gått mye verre, sier politiet.

SMÅ MARGINER: - Det er så små marginer. Hadde det kommet en bil i mot, eller om syklisten hadde landet annerledes, kunne det gått mye verre, sier politiet. Foto: Skjermdump (Politiet/Bergensavisen)

Politiet er bekymret for samspillet mellom syklister, bilister og fotgjengere.

19.09.15 19:00

I videoen kan du se et trafikkuhell som skjedde i krysset inn til DNB i Solheimsviken 10. september i 0800-tiden.

Saken er hentet fra ba.no

En syklist kommer syklende på fortauet ned bakken fra Danmarks plass, og kjører inn i siden på en taxi. Politiet ble ikke varslet om ulykken, så det er ikke registrert noen skade på syklisten. Mot slutten av originalvideoen, står vedkommende på fortauet, og ser tilsynelatende uskadet ut.

Det er politiet selv som har gitt denne videoen til BA.

– Det er tatt opp på overvåkningskamera i området, og jeg ble kontaktet og spurt om jeg var kjent med ulykken. Vi var ikke det, men jeg ba om å få se videoen likevel, sier politioverbetjent Atle Heradstveit på Trafikkseksjonen ved politihuset i Bergen.


– Negativ utvikling

Ingen av partene er avhørt, men Heradstveit sier videoen viser en problematikk hvor politiet har sett en negativ utvikling i det siste.

– Det er så små marginer. Hadde det kommet en bil i mot, eller om syklisten hadde landet annerledes, kunne det gått mye verre. Syklisten har i dette tilfellet for stor fart ned bakken, sier han.

Han sier Michael Krohns gate og ned mot Gamle Nygårdsbro er spesielt utsatt. Det samme Fjøsangerveien, hvor det er flere kryss mellom sykkelvei og bilvei.

Her har politiet registrert flere uhell hvor syklister har syklet inn i siden på biler.

– Syklistene må ta hensyn på samme måte som bilene i forbindelse med kryss hvor de har vikeplikt. Kommer man kjørende på fortauet, har man alltid vikeplikt for kryssende vei når det ikke er fotgjengerfelt, sier han.

– Det er uansett slik at farten skal være slik at man skal kunne stoppe i enhver situasjon. Dette gjelder biltrafikk, og det gjelder på gang- og sykkelvei.

– Overhold vikeplikten

Politiet ser også en utfordring i samspillet mellom syklister og fotgjengere.

– Torsdag ble en kvinne syklet ned av en syklist i Helleveien sør for NHH. Begge to ble skadet, sier Heradstveit.

– Hvorfor tror du at det har vært flere ulykker i det siste?

– Det er flere syklister, og det er alltid en utfordring når man skal kombinere biltrafikk me gang- og sykkelvei. Vi har ingen å miste, så hvis en reduserer hastigheten og overholder vikeplikten vil dette utgjøre en avgjørende forskjell, sier politioverbetjenten.

Se flere saker i ba.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.