RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her lager superkokkene mat for de eldre på sykehjem


Torsdag dukket Ole Martin Alfsen og hans kokkelag opp på Manglerudhjemmet i Oslo for å tilberede julelunsj for beboerne.
Torsdag dukket Ole Martin Alfsen og hans kokkelag opp på Manglerudhjemmet i Oslo for å tilberede julelunsj for beboerne. Foto: Paul Weaver, Nettavisen
Sist oppdatert:
- Maten de gamle får er for dårlig, sier stjernekokken Ole Martin Alfsen.

MANGLERUDHJEMMET (Nettavisen): Trude Teige (56) slo i Dagbladet et slag for bedre institusjonsmat og utfordret kjendiskokkene til å engasjere seg.

Torsdag dukket Ole Martin Alfsen og et kokkelag på åtte personer opp på Manglerudhjemmet i Oslo for å tilberede julelunsj for beboerne.

Se intervju med Alfsen her: (Se direktesendingen fra gamlehjememt nede i saken)


Les også: - Her har de eldre også pub

- Vi byr på ribbe med alt tilbehør, medisterkaker og lefser. Bakgrunnen for at vi gjør dette, er at det har vært skriverier om maten de gamle får. Den er jevnt over for dårlig på norske sykehjem. Da skal vi slå et slag for det, for å få litt fokus på det, sier Alfsen til Nettavisen.

Alfsen, kjent fra matprogrammer på TV Norge, er også medeier i selskapet Godt Levert, og det var i kokker herfra som tro til på Manglerudhjemmet.

- Jeg er opptatt av at folk skal spise godt sammen og samles rundt måltid. Det er kanskje noe av det viktigste vi har. Det er viktig å spise riktig, men like viktig er det sosiale. De som er gamle og har holdt på lenge skal få samles og spise godt, synes Alfsen.

- Sånn burde det vært over alt i Velstands-Norge
Nettavisen gikk direkte fra gamlehjemmet og mange reagerer svært positivt på stuntet:

- Sånn burde det vært over alt i Velstands-Norge, skriver en leser.

- Kjempetiltak. De eldre fortjener det. Men skal det ha noe virkning så burde de gjøre det på andre steder også. Ikke bare på et, skriver en annen.

Ole Martin Alfsen er en av Norges mest kjente kokker og har deltatt i en rekke TV-produksjoner.

Videre skriver flere:

- Sånn skulle HVER dag se ut, for våre eldre.

- Få fokus på Sykehjemsmaten det trengs.

- Dette er supert tiltak. Tommel opp.

Måltider som trigger minner

I et intervju med Dagbladet sa Trude Teige at hun gang på gang er blitt forskrekket over at vi behandler de eldre i samfunnet så dårlig.

- Institusjonsmat er ofte smakløs og lite næringsrik, uttalte hun. Hun mener beboere på sykehjem også trenger gode måltider for å trigge gode minner.

Utfordrer Eivind Hellstrøm

Kjetil Graver, daglig leder i Godt Levert, sier han ble engasjert da han leste Trude Teiges innspill om sykehjemsmaten. Nå håper han flere stjernekokker får lyst til ta et tak for å lyse opp i hverdagen på norske institusjoner:

- Slutt og prat, begynn og lage mat. Dette er en utfordring til Eivind Hellstrøm og alle andre, sier Graver til Nettavisen.

Hilde Helland, daglig leder på Manglerudhjemmet, var glad for kokkebesøket:

- Det er ikke tvil om at dette falt i smak, sier hun og ser rundt på blide ansikter rundt bordene. Hun mener selv at maten på det private Oslo-sykehjemmet holder godt kvalitet, men sier de gjerne henter inspirasjon fra gode kokker.

- Vi kan alle bli bedre, sier hun.

Se opptak av direktesendingen her:


Les også: - Sukker er ingrediensen som gjør folk tjukke

- Hun sier de som bor på Manglerudhjemmet stort sett er fornøyd med maten de får og peker på at sykehjemmet er et av få i Norge som har hjemmelaget middag en gang i uken. Da er beboerne med og lager middag.

Manglerudhjemmet er også kjent for å ha en egen pub.

- Vi har 63 beboere på sykehjemmet her. Vi er et spesialsykehjem for demente, og mange trenger hjelp for å finne fram de gode minnene. Derfor prøver vi å skape omgivelser som inviterer til det. Gode matopplevelser kan bidra til det, sier hun.

Kjendiskokk Ole Martin Alfsen tok torsdag turen til Manglerudhjemmet i Oslo for å tilberede julelunsj for beboerne.

Ole Martin Alfsen er norsk kokk og vinkelner, kjent blant annet fra programmet på TV Norge. Han er også bokaktuell med «Vennemiddag» der han byr på over 200 oppskrifter for deg som skal ha venner på middag.

Etter besøket på Manglerudhjemmet gikk ferden videre for boksignering.

Les også: Private tilbud holder kommunen i ørene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere