RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her leter vannverket etter rør

Foto: Kjell R. Hermansen (Glåmdalen)
Sist oppdatert:
GIVAS er et moderne vannverk, noen metoder blir aldri for eldgamle.

KONGSVINGER (Glåmdalen): – Noen får det til, andre ikke. Jeg vet ikke hva grunnen er til at det, sier formannen på vannverket, Tom Bratberg.

For 16 år siden begynte Tom hos Givas og ble raskt kjent med ønskekvisten gjennom sine forgjengere som også benyttet seg av den uvanlige metoden for å finne vannledninger i bakken.

– Det var flere her som holdt på med dette og klarte det best med jerntråd. Selv foretrekker jeg trekvisten og er den eneste her nå som klarer å bruke den. Men Sven Holter i plan og prosjekt klarer det med jerntråd, forteller Tom Bratberg.

Søkte – og fant

– Plastrør går ikke an å peile elektronisk, siden de ikke leder strøm slik som jernrør. Og da er kvisten god å ha. Vi bruker den også når vi ikke helt vet hvor vannledningen går i bakken, sier Tom og forteller om en hendelse i Lia for en stund siden.

– Vi skulle sjekke vannledningen der, men ingen av oss visste eksakt hvor den gikk. Vi visste at det var en plastledning, og etter et raskt søk fant jeg den med hjelp av ønskekvisten, sier Tom.

Han forteller at sjefene stoler på bruken av ønskekvisten.

– Jeg ble fortalt om ønskekvisten da jeg begynte her. Ja, visst er det en raritet. Men det fungerer jo, så det er bare morsomt, sier daglig leder i Givas, Thomes Trømborg.

Han har imidlertid ikke sett ønskekvisten i bruk.

– Men før eller siden skal jeg ta meg tid til å se på når de søker etter vann med den, lover han.

Treffer ikke alltid

– Det var på denne måten man oppdaget vann som man gravde brønner etter i gamle dager. Meg fortalt kunne de også se hvor dypt vannåren gikk. Men hvordan de gjorde nettopp det, og hva slags utslag det ga, vet jeg ikke, sier Bratberg, som ikke alltid treffer riktig.

– Metoden er ikke 100 prosent sikker, jeg kan bomme noen ganger. Der det er mulig, bruker vi moderne elektronikk. Fordi det er mest sikkert. Men det hender at jeg tar fram ønskekvisten etterpå for å se om det stemmer, smiler han.

– Alt av vannledninger er ikke tegnet ned på kartverk, særlig private ledninger. Da er ønskekvisten god å ha, forteller Tom, som gjerne har en kvist liggende i bilen.

– Men de er jo lett tilgjengelig uansett hvor man er, sier Tom Bratberg.

Flere nyheter fra Glåmdalen kan du lese her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere