RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her ligger 1 milliard skattekroner

Sist oppdatert:
I 2002 brukte Sjøforsvaret 1 milliard kroner på å fornye 14 MTB-er. Se hvor de er nå.

(iBergen.no) Seks av de 14 båtene ligger på skraphaugen til firmaet Norscrap West AS på Hanøytangen på Askøy.

Moderne og velutrustet
Stortinget bevilget på slutten av 90-tallet 1 milliard kroner for at MTB-ene i Hauk-klassen skulle fornyes. Fartøyene skulle da være i stand til å være i operativ tjeneste til år 2015.

Fra 2001 til 2002 var fartøyene inne og fikk oppgradert våpen, navigasjonssystemer og elektronikk. Da de kom ut fra verftet var MTB-ene mer moderne og velutrustet enn noensinne.

SKROTES: Dette er en av de seks båtene som i utgangspunktet er fullt operativ, men som sjøforsvaret ikke har mannskap nok til å bemanne.

Nå er det klart at de oppgraderte MTB-ene likevel ikke får seile fram til 2015.

- Tragisk og nitrist. Dette er å kaste 1 milliard kroner rett ut vinduet, sier tidligere generalinspektør for Sjøforsvaret Kjell-Birger Olsen til Bergens Tidende.

Ikke nok mannskap
Planen var at båtene skulle fases ut parallelt med innfasingen av de seks nye MTB-ene i den såkalte Skjold-klassen. Selv om alle de nye fartøyene tidligst vil være operative i 2009, ender nå fullt brukbare MTB-ere i skraphaugen.

- Vi ville ikke hatt nok mannskaper til å bemanne flere slike fartøyer, sier Lars Flostrand, sjef for MTB-våpenet til avisen.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere