RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her ligger Rahila

Sist oppdatert:
Her ligger Rahila Iqbal gravlagt. Norsk politi kan få problemer med å finne ut hvordan 20 år gamle Rahila Iqbal (20) døde i Pakistan.

Familien til Rahila Iqbal samlet seg søndag rundt gravplassen til den 20 år gamle norsk-pakistanske kvinnen. Onsdag døde hun i det de beskriver som en trafikkulykke. I nærheten av byen Randheer kjørte bilen som Iqbal satt i ut av veien og landet på taket i en kanal. Sjåføren overlevde, men Rahila klarte ikke å komme seg ut av baksetet og døde.

Fredag sto Rahilas ektemann fram i norske medier og beskyldte hennes familie for æresdrap.

- De drepte henne og kastet henne i en elv, sier han.

Årsaken skal være at de to giftet seg uten godkjennelse fra hennes
familie. Norsk politi sa samtidig at de undersøker dødsfallet ut fra at det i verste fall kan dreie seg om drap.

Da Rahila døde reiste hennes far til Pakistan for å delta i begravelsen. Han avviser beskyldningene om æresdrap.

Faren avviser beskyldninger
- Disse beskyldningene må komme fra svigerfamilien hennes. Jeg vet ikke hvorfor de holder på slik, sier han til TV 2.

Abid Raja, familiens advokat i Norge, sier at familien opplever det som et sjokk å bli beskyldt for æresdrap samtidig som de nettopp har mistet sin datter.

Han kaller oppslagene om saken i Norge for «offentlig lynsjing», og sier at familien er sjokkert over at man retter mistanke om æresdrap mot familien før man har undersøkt hva som har skjedd.

Til TV 2 Nettavisen bekreftet han lørdag at familien har godtatt at graven blir åpnet hvis dette er nødvendig for å fjerne beskyldningene om æresdrap. Familien håper at undersøkelsene som allerede er gjort av pakistanske myndigheter er nok.

Ikke etterforsket i Pakistan
TV 2 har snakket med politimannen som kom først til ulykkesstedet onsdag. Han forteller til TV 2 at familien ba om at det ikke ble satt igang etterforskning etter ulykken.

- Politiet kom dit og spurte om de skulle etterforske, men de sa at de ikke ønsket politietterforskning fordi det var en ulykke, sier han.

Like etter dødsfallet ble Rahila gravlagt. Det avgjørende nå er å undersøke kroppen for å finne ut om hun døde som følge av ulykken, eller av andre årsaker.

Norsk politi sender nå en rettsmedisiner til Pakistan for å undersøke nærmere. Familien til Iqbal håper at norsk politi skal finne alt de trenger i de legerapporter som allerede er laget etter dødsfallet. Hvis ikke, har de godtatt av graven blir åpnet slik at en norsk rettsmedisiner kan undersøke liket.

Men det haster
Rettsmedisiner Sidsel Rogde sier til NRK at spor allerede kan være ødelagt. Iqbal ble gravlagt like etter dødsfallet. I Pakistan blir de døde lagt i en varm jord nærmest nakne.

- I 40 grader skjer forråtnelsen svært raskt og funn kan være ødelagt bare på et par dager, sier Rogde.

Familiens advokat, Abid Raja, håper at politiet sender en kvinne til å undersøke den døde. Det er avgjørende fordi familiens tro forhindrer en mannlig rettsmedisiner i å obdusere Rahila.

- Har gått inn på oss
- Denne saken har gått veldig inn på oss, sier ambassadør Janis Bjørn Kanavin i Pakistan til TV 2.

- I Sør-Asia er æresdrap noe vi hører mye om. Nå er en påstand kommet mye nærmere for oss. Derfor er det viktig at vi jobber med denne saken som en viktig alvorlig enkeltsak uten forutinntagelser, og at fokus er å få en etterforskning som kan gi oss et resultat vi kan stole på, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere