Her løslates Nokas-vekteren

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

Den Nokas-siktede vekteren gikk i dag ut av retten som en fri mann.

21.11.06 15:21

Les også:- Hvorfor var politiet så generøse?

STAVANGER (Nettavisen): Seks uker etter at Toska avslørte den 26 år gamle vekteren som innsidemannen før Nokas-ranet, ble Toskas samarbeidspartner løslatt fra varetekt.

Selv om vekteren i avhør har sagt at han gjerne vil sitte varetektsfengslet frem til rettssaken mot ham stareter, løslot politiet ham tirsdag.

- Fengslingen går ut i dag. Vi anser det ikke som nærliggende fare for bevisforspillelse og han vil derfor bli løslatt etter at han er ferdig i retten i dag, sier politiadvokat Per Kristian Haaland ved Rogaland politidistrikt til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

Full isolasjon
Vekteren ble pågrepet 9. oktober, kun få timer etter at Toska blåste ham i åpen rett. Han hadde frem til da sittet i jobben som vaktleder i G4S Security Service (tidligere Falck) hele tiden.

Siden den gang har han sittet fullstendig isolert i varetekt og vært i en rekke avhør. Tirsdag var han innkalt som vitne i Nokas-rettssaken for å fortelle om hvilken informasjon han gav Toska i forkant av ranet.

Nektet å forklare seg
Men vekteren benyttet seg av retten til å nekte å forklare seg, og påtalemakten må dermed lese opp vekterens politiforklaringer i retten mens vekteren sitter og hører på fra vitneboksen.

- Vil det ikke være i strid med allmenhetens rettsoppfatning dersom vekteren, som har nektet befatning med saken frem til Toskas avsløringer, løslates nå?

- Vi mener ikke at disse vilkårene er oppfylt, svarer politiadvokaten.

Rettssak over nyttår
Ifølge politiadvokat Haaland nærmer etterforskningen mot vekteren seg slutten. Han er siktet for medvirkning for grovt ran og risikerer mange år i fengsel dersom han blir funnet skyldig.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om styrken på mistanken, men jeg kan si at siktelsen står ved lag. Vi vurderer også å sikte han for brudd på taushetsplikten han hadde jobb som vekter, sier Haaland til Nettavisen.

Politiadvokaten opplyser at vekter-saken har høy prioritet hos politiet og de håper å oversende innstilling til påtale til Statsadvokaten innen kort tid.

- Uten å foregripe hvor fort dette går, så håper vi at rettssaken mot ham vil starte en gang utpå nyåret, sier Haaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.