Gå til sidens hovedinnhold

Her må de koke drikkevannet i Oslo

Bakterier funnet i drikkevannet gjør at flere må koke vannet.

Flere beboere i indre Oslofjord har de siste dagene fått tilstendt en tekstmelding, der de blir rådet til å koke drikkevannet.

- Det er funn av bakterier i drikkevannet på et prøvepunkt i området, så det vi gjør nå er at vi fortsetter å ta prøver for å finne kilden, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Spieler ved vann- og avløpsetaten til Nettavisen.

«Vann- og avløpsetaten har iverksatt kokeanbefaling for beboere og virksomheter i et område vest for Mosseveien fra og med Kongshavn og sydover ned til og med Ulvøya, samt øyene Bleikøya, Sjursøya, Ulvøya, Ormøya, Malmøya og Malmøykalven», skriver vann- og avløpsetaten i Oslo kommune på sine nettsider.

Har du et tips om saken? Kontakt Nettavisens journalist på jb@nettavisen.no

Bakterie fra avføring

Spieler opplyser at det er det små mengder av bakterien intestinale enterokokker som er funnet. En tarmbakterie som stammer fra avføring fra mennesker eller dyr.

«E. coli eller intestinale enterokokker skal ikke påvises i behandlet vann eller nettvann, siden disse regnes som sikre indikatorer på at vannet er påvirket av avføring fra mennesker eller dyr», skriver Folkehelseinstituttet om bakterien på sine nettsider.

- Om vannet kokes så er det ikke farlig, men vannet bør fosskoke i ett minutt, påpeker Spieler.

Les også: Bruker du kjøpevannflaska som drikkeflaske? Da må du være obs på dette

- Ikke farlig om det kokes

Et varsel til berørte innbyggere sendes ut hvis man frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet kan gi sykdom.

Inntil videre er altså den klare anbefalingen å koke vann som skal drikkes og brukes til matlaging.

- Hvordan har det kommet bakterier i drikkevannet?

- Ofte kan vi se at det ved veldig kraftige regnskyll, så kan det komme på noen utsatte steder noe vann inn i rørene. Men siden det er så små mengder, kan det være veldig vanskelig å finne årsaken, sier hun.

- Ikke melding om syke

- Har noen blitt syke av bakterien?

- Jeg har ikke fått melding om at noen er blitt syke, sier Spieler, og viser til helsemyndighetene:

- Vi følger drikkevannsforskriftene, og når vi har funn av bakterier som ikke skal være der, selv om det er små mengder, så følger vi anbefalingen som er koking av vann til mat og drikke, sier hun.

Spieler opplyser at prøvesvarene etter vannprøvene som nå er tatt flere steder, skal være klare torsdag.

- Nå har vi gått ut og varslet de berørte, og de vil få et nytt varsel torsdag, sier hun.

Kommentarer til denne saken