RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her må du ikke bade

Foto: Mathias Rongved (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det er påvist høye verdier av tarmbakterier ved to Oslo-strender. Resultatet kan bli magesyke, kvalme og mageinfeksjon.

Superværet har lokket tusenvis av Oslofolk ut mot havet, men enkelte steder bør man vurdere å holde seg på land.

Helse- og velferdsetaten fraråder at det bades ved Sollerudstranda og Hydrostranda i Oslo på grunn av høye verdier av tarmbakterier, henholdsvis 1100 og 1300 tarmbakterier per 100 milliliter vann.

– Verdier over 1000 tarmbakterier per 100 milliliter er utilfredsstillende, sier Eilif Rytter, kommuneoverlege i Oslo til Nettavisen. Han fraråder å bade ved disse strendene.

Mageinfeksjon
- Man kan få magesjuke, bli kvalm og få mageinfeksjon, sier Rytter. De høye verdiene av tarmbakterier ved disse strendene skal skyldes overløp av kloakk, sier Rytter. Det har vært tilfeller av dårlig vannkvalitet ved Sollerudstranda også tidligere år.

Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune foretar ukentlige målinger av vannkvaliteten ved de fleste badeplassene i Oslo. Ved de aller fleste er vannkvaliteten klassifisert som «utmerket», med unntak av de to nevnte strendene hvor vannkvaliteten er dårlig, og Stensrudvann, som bare regnes som god, med 450 tarmbakterier per 100 milliliter vann. I tillegg frarådes det generelt å bade ved vannspeilet i middelalderparken, Hølaløkka i Alna og Svarttjern på Romsås.

Manglende informasjon
Ved Sollerudstranda i dag var det mange som nøt finværet, men de fleste hadde tatt notis av skiltet som advarte mot bading, for i vannet var det svært få som gikk lengre ut enn til knærne. Anne-Marit Bratelie (26) var en av de som badet.

- Jada, jeg har akkurat tatt et bad. Jeg har vært her tidligere og, og har ikke sett noe skilt før i dag, sier hun. Hun så skiltet som advarte mot bading i dag, men synes det kunne ha vært mer informativt.

- Jeg synes det er rart at det ikke sto noe angående årsaken til at de fraråder bading, det er jo greit å vite, sier hun, men tror ikke hun ville ha utelatt badingen dersom hun hadde visst at det var høye bakterieverdier i vannet.

- Jeg ville nok ha tenkt over det, men i og med at jeg ikke har hodet under vannet hadde jeg nok badet likevel.

23 grader
Den høyeste målte vanntemperaturen var i dag tidlig i Vesletjern som hadde 23 grader. Det var 22 grader i Ulsrudvann og badedammen ved Grorud, 21 grader i Bekkensten, Bestemorstranda, Brekkedammen, Hvervenbukta, Ingierstrand, Katten, Nordstrand Bad, Nøklevann, Skraperudtjern, Sognsvann, Solvukbukta og Steinbuvann, 20 grader i Bogstadvannet, Huk og Trollvann, 19 grader på Hovedøya og i Lutvann og 17 grader på Gressholmen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere