RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her skal fiffen feste

Sist oppdatert:
Om få timer møtes Norges maktelite til festmiddag i denne salen. Sjekk menyen – og se video!

GRAND HOTEL (Nettavisen): Torsdag klokken 18 holder sentralbanksjef Svein Gjedrem sin tradisjonelle årstale for en rekke inviterte gjester fra landets makt- og finanselite i Norges Banks lokaler.

Etter talen forflytter gjestene seg til ærverdige Grand Hotel i Oslo sentrum, der det blir middag og fest.

Nettavisen har derfor tatt turen til den eksklusive speilsalen der festen skal holdes. Salgs- og markedssjef ved Grand hotel, Kari Hasselknippe, viser rundt i festsalen.

Se video fra festsalen her(artikkelen fortsetter under)

De hotteste bordene
Årsmiddagen er en stor og viktig begivenhet for Norges maktelite fra finansverdenen og Stortinget. Nærmere 350 gjester er invitert til den store festen, og det store spørsmålet hvert eneste år er hvem som får sitte ved sentralbanksjefens bord.

Bordplasseringen har nemlig betydning, for den gir fasiten på hvem som er blant de som har mest makt her i landet.

I tilegg til Gjedrems bord, er det statsminister Jens Stoltenbergs bord som er hottest denne kvelden.

Tidligere års bordplasseringer viser at det er enkelte gjengangere rundt de to maktbordene.

I fjor var Mille Marie Treschow en av de heldige som fikk plass ved siden av Gjedrem. Det gjorde også tobakksmilliardær Johan H. Andresen jr., næringsminister Dag Terje Andersen, skipsreder Anette S. Olsen, konsernsjef i Gjensidige NOR Forsikring Helge Leiro Baastad, konsernsjef Dag J. Opedal i Orkla, administrerende direktør Tom Ruud i Nordea, direktør i Sparebank 1 Gruppen Gunn Wærsted og styreleder Olav Hytta i DnB Nor. Dessuten fikk stortingsrepresentant Reidar Sandal (Ap) plass blant fiffen.

Svaret på hvem som er blitt invitert inn i varmen til elitebordet i år, får vi når gjestelisten blir offentliggjort senere torsdag.

I tilegg til representanter fra finans og politikk, er representanter fra domstolene, forvaltningen, organisasjonslivet og kulturlivet invitert.

Får servert buffet
Middagen, som altså holdes i den eksklusive speilsalen på Grand Hotel, starter klokken 19.30. Som tidligere år vil gjestene i år få servert en middagsbuffet. For etter flere overdådige middager på midten av 90-tallet, er menyen på maktelitens middager nå tonet ned.

Men middagen blir nok likevel ikke uten eksklusive innslag, med gode viner og eksklusivt tilbredt mat.Og skal vi tro Grand Hotels egen beskrivelse av festlokalene, så blir det en elegant festaften:

«Bare navnet vitner om eleganse og stil, ball, knitrende silkekjoler og hvite hansker. Her kan alle kle seg i sin fineste stas og glitre om kapp med lysekronene», skriver hotellet om Speilsalen på sine nettsider.

Nettavisen følger årstalen og middagen torsdag kveld.

Årstalen og festen
Årstalen er sentralbanksjefens årlige tale om tilstanden til AS Norge. Talen holdes til medlemmene av Norges Banks representantskap og en rekke inviterte gjester. Talen har tradisjon tilbake til 1922 og holdes i forbindelse med representantskapets årsmøte, som finner sted tidligere på dagen, der representantskapet blant annet behandler bankens regnskap.

Sentralbanksjefens årstale når i våre dager ut til allmennheten i langt større grad enn i tidligere tider: den videooverføres på bankens internettsider idet den holdes og får alltid bred medieomtale.

Hvert år inviteres nærmere 350 gjester til talen og den etterfølgende middagen på Grand Hotel. Dette er en viktig begivenhet for Norges maktelite, og bordplasseringen viser hvem som har mye makt.

Her kan du lese mer om årstalen.

(Kilde: Norges Bank og Nettavisen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere