*Nettavisen* Nyheter.

Her skal NOKAS-dømte sone

Justisdepartementet vil plassere de som dømmes i NOAKS-saken i en høyrisikoavdeling i et nytt fengsel i Halden. Men fengselet vil først stå ferdig om fire år.

I går slo fengselsansatte alarm fordi de mener det ikke finnes sikre soningsplasser for de Nokas-tiltatte dersom de blir dømt. Påstanden blir avvist av Justisdepartementet.

Utsatt bygging
- Vi holder hele tiden på å utrede muligheten for fengselsutbygging og holder nå på å bygge et stort fengsel i Halden, så sånn sett er vi i en utvikling hvor vi skal sørge for at det til en hver tid fins nok høyrisikoplasser i norske fengser, sier statsekretær Anne Rygh Pedersen (Ap) til TV 2 Nyhetene.

Men i Halden er det dårlig med byggeaktivitet. På området der fengselet skal bygges, finnes foreløpig kun en asfaltert vei, og en bom med hengelås. Byggestart for Halden fengsel er utsatt til våren 2007. Tidspunkt for ferdigstillelse er foreløpig desember 2009.

Norges eneste fengsel som i dag har høyrisikofanger er Ringerike fengsel. Her er det fem celler, tre av dem er opptatt i lang tid framover.

Høyrisiko for dyrt
I de opprinnelige planene for bygging av Halden fengsel var det tegnet inn en egen høyrisikoavdeling. Men fra Kriminalomsorgen avdeling Øst får TV 2 Nyhetene opplyst at det likevel ikke blir bygget noen egen slik avdeling. Den ble for dyr.

- Det er riktig at høyrisikoavdelingen ikke er en inne i budsjettet for første byggetrinn, men vi har ikke skrinlagt avdelingen. Den kan bygges på et seinere tidspunkt, sier ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgsavdelingen, Kristin Bølgen Bronebakk.

Russisk rullett
Lederen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, er ikke imponert.

- Det er som å spille russisk rullett med fullt magasin. Vi må få noen tiltak på plass rimelig raskt og derfor er det en oppfordring nå til den politiske ledelse om å iverksette en plan for å få plasser som er sikre nok slik at vi kan gjøre den jobben vi er satt til å gjøre overfor samfunnet, sier Svenkerud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.