*Nettavisen* Nyheter.

Her stoppes julemiddagen

Foto: (tollvesenet)

Dramatisk økning i kjøttsmuglingen fram mot jul. Se bildene fra Svinesund.

(iOslo.no) De rykende ferske desembertallene fra Svinesund tollkontor viser at det bare i julemåneden er beslaglagt 3300 kilo kjøtt. Flere enkeltpartier har vært på godt over et halvt tonn.

- Det er en veldig stor økning i beslagene av kjøtt. Men dette er smugling for videresalg, ikke privatpersoner som kjøper for mye, sier Fredriksen.

Khat og kjøtt
I tillegg til kjøtt, sigaretter og øl har tollerne også beslaglagt 240 kilo khat i årets siste måned. Khatbeslagene har økt drastisk de siste årene. I 2006 ble under 700 kilo beslaglagt. I år har tollerne beslaglagt til sammen 3100 kilo av det narkotiske stoffet.

- Det er en markant økning, og det er samme forhold for kjøttbeslag, sier Fredriksen.

Desembers største enkeltbeslag var på 850 kilo kjøtt.

Mye øl og tobakk
Også alkohol- og tobakkssmuglingen var betydelig i desember. 78.000 sigaretter, 6300 liter øl, 300 liter vin og 270 liter brennevin ble stoppet på vei inn i Norge.

- De siste årene har vi hatt en økning på beslag av øl, men det har flatet litt ut, sier kontorsjef Wenche Fredriksen på Svinesund tollkontor til iOslo.no.

Fredriksen forteller at det ofte er de samme folkene som smugler store partier med smuglervarer. Spesielt for alkohol- og sigarettsmuglingen er at østeuropeiske sjåfører gjerne bytter til norske skilter før de kjører over grensen.

Tatt ti ganger i år
- Noen ganger er det de samme folkene i biler vi ikke har stoppet, andre ganger kan det være andre sjåfører i biler vi tidligere har stoppet, sier hun.

En bestemt person har blitt tatt av tollerne ti ganger bare i år.

- I tillegg tar vi hele tiden nye smuglere, sier Fredriksen.

Fra Sverige
- Har dere noen magefølelse på hvor stor andel av trafikken dere får stoppet?

- Nei, det er veldig vanskelig å si hvor mye vi klarer å stoppe, og vi har ingen statistikk på det. Men det er helt klart at det kommer store mengder av disse varene inn i landet vårt.

Fredriksen sier det er usikkert hvor alle varene kommer fra, men hun tror mye av biltrafikken bare kommer fra Sverige.

- Svenske tollmyndigheter har ikke det samme beslaget, noe som kan tyde på at det varene tas inn i Sverige på andre måter. Det vi ser er at disse varene i hvert fall er hentet i Sverige, sier hun.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.