*Nettavisen* Nyheter.

Her tar FpU tak i integreringen

LETER ETTER JOBBER: Saif Khan (helt til venstre) med partifeller og noen av medstudentene som ønsker seg en jobb ved siden av studiene. Fra venstre bak Thorsteinn Gubjornsson (student fra Island), Theodor Helland (formann FpU universitetet i Agder), Andreas Jacobsen (FpU),  Olugbenga Adewumi (student fra Nigeria), Gebreyohannes Gebrewahid (student fra Etiopia), Amna Shah (student fra Pakistan). Foto: Privat

Økonomistudent og FpU-medlem går praktisk til verks for å fremme integreringen av innvandrere.

19.03.14 10:37

OSLO (Nettavisen): - Norge kan gå glipp av høykompetent arbeidskraft ved ikke å legge bedre til rette for integrering.

Det mener FpU-medlem og siviløkonomistudent Saif Khan, som nå engasjerer seg for å få internasjonale medstudenter på Universitetet i Agder (UiA) ut i arbeid og praksis.

- Det er ikke alltid lett å finne jobb når en hverken forstår språket så godt eller er vant med norske skikker og prosesser - og i tillegg skal ha innleveringer fra universitetet som krever sitt, sier Khan til Nettavisen.

Tar en master

Studentene det er snakk om tar en master på den internasjonale siviløkonomlinjen ved UiA og skal etter planen fullføre sommeren 2015. De snakker alle godt engelsk, og det undervises på engelsk i alle fagene de studerer. På skolen møter de andre internasjonale elever.

Trenger jobb ved siden av

Studentenes kunnskap om norsk kultur og norsk språk er kanskje svak - de fleste kom til Norge i høst - men alle bærer på en drøm om å prøve seg på det norske arbeidsmarkedet. Nå er det viktig for dem å få en jobb ved siden av studiene, både for å finansiere oppholdet og skaffe seg viktige erfaringer.

Ønsker å hjelpe

Khan sier kravene til en jobb ikke er så store.

- Vi ønsker å hjelpe dem med å rekke ut en hånd til arbeidsgivere i Kristiansand og omegn. Er det noen arbeidsgivere der ute som trenger hjelp av ivrige studenter i stillinger som ikke krever de beste norskkunnskapene, så ta kontakt! lyder oppfordringen fra medstudenten, som selv kommer fra Oslo, men har familie med røtter i Pakistan.

- Lær av Texas

- Bildet av innvandrere i Norge er folk som tar jobber ingen andre vil ha, men det behøver ikke være slik. Norge kan kanskje lære noe av integreringen i noen av USAs delstater. Min familie kommer fra Pakistan, og min onkel jobber som ingeniør i Texas, en delstat som har vært dyktige til å utnytte den kompetansen innvandrerne har. Der er det ikke uvanlig å se folk med pakistansk bakgrunn som leger og ingeniører.

- En av de største barrierene er språket, men det er bare gjennom å komme ut i det norske samfunnet og snakke norsk man kan lære det, sier Khan.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.