På Romerike tjener ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle (Frp), mer enn en statsråd i regjeringen. Staahle har nå en årslønn på 1.404.900 kroner, får Nettavisen opplyst hos Ullensaker kommune.

Til sammenligning tjener en statsråd 1.365.000 kroner.

Godtgjørelsen til ordføreren beregnes ut fra grunnbeløpet i folketrygden, og kommunen har bestemt at lønna skal tilsvare 14,5 ganger grunnbeløpet. Lønna til ordføreren blir da 1.404.803 kroner, men kommunen har rundet godtgjørelsen opp til 1.404.900 kroner.

Grunnbeløpet ble fra 1. mai økt til 96.883 kroner.

Har du et tips om lønningene til kommune-toppene i din kommune? Kontakt Nettavisens journalist her.

Les også: KS holder ordførernes lønninger hemmelig

- Ordføreren ikke med

Staahle selv ønsker ikke å si noe om han synes ordførerlønna er for høy.

- Det har vært en reglementskomité som har sett på det politiske reglementet og godtgjørelsene. Den komiteen har ikke ordføreren vært en del av. De har lagt fram en innstilling til kommunestyret som de har votert over, og der var det også slik at premissene for ordførerens lønn ble endret fra å følge rådmannens lønn til å følge grunnbeløpet i folketrygden, sier Staahle til Nettavisen, og legger til:

- Utover det har jeg ingen kommentar.

Ifølge tall fra KS tjener en ordfører i Norge i gjennomsnitt 843.444 kroner (utenom Oslo). Fra 2016 til 2017 økte lønningene i snitt med 2,3 prosent.

Varaordføreren i Ullensaker har en godtgjørelse på 983.362 kroner.

Les også: Oslo-ordføreren ville revurdere politikernes lønn - da fikk hun nei

SV: - Det er forferdelig mye

Leder i Ullensaker SV, Mahmod Ahmad, reagerer på ordførers lønnsnivå.

- Jeg synes det er forferdelig mye. Greit nok at du er leder, men det gir et signal til våre innbyggere. Når flesteparten jobber for å få en verdig inntekt, og er avhengig av to inntekter, så høres 1,4 millioner ut som alt for mye, sier Ahmad til Nettavisen.

fdsdfs
fdsdfs

FOR MYE: Leder i Ullensaker SV, Mahmod Ahmad, mener en ordfører bør tjene langt mindre enn 1,4 millioner kroner.

Ahmad mener ordføreren maks burde tjent én million kroner.

- Vi er jo der for folket, og det er jo folks skattepenger. Det må også gjenspeiles i inntekten, sier han.

Staahle påpeker at SV stemte for godtgjørelsene da saken var oppe i formannskapet og kommunetstyret i Ullensaker, og at saken om lønn ble enstemmig vedtatt.

- Men det er jo veldig mye å gjøre som en ordfører?

- Det er riktig, men det skal jo ikke nødvendigvis gis penger for alt. Det handler om samfunnsnytte også. Når du er valgt av folket, så må du jobbe for folket, sier Ahmad, og viser samtidig til at de fleste innbyggerne i kommunen tjener langt mindre.

- Jeg selv startet nå i en jobb i Statens pensjonskasse, og har en lønn rett under en halv million. Det er en normallønn, påpeker SV-politikeren.

Oslo: Som en statsråd

Nettavisen har den siste tiden skrevet flere artikler om ordførernes lønn, blant annet om Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) som nylig fikk økt sin godtgjørelse til 1.365.000 kroner - det samme som en statsråd.

I forrige uke foreslo hun å ta en gjennomgang av politikernes lønninger, som økes automatisk hvert år etter et vedtak for 18 år siden.

Men Borgen ble nedstemt av Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre.

- Jeg synes jo det var synd. Jeg tenkte at etter 18 år så burde vi kunne tatt oss tid til en overordnet diskusjon om lønnsutviklingen til heltidspolitikere. Det tenker jeg ville vært lurt av oss, sa ordføreren.

Hun ønsket imidlertid ikke å si om hun synes hennes lønnsnivå på 1,3 millioner er rett lønn for en ordfører.

- Det var jo derfor jeg fremmet dette forslaget, fordi jeg mente vi burde se litt overordet på det. Jeg synes det er veldig vanskelig å sette en strek et sted, og mener prinsipielt at politikere skal ha en anstendig lønn. Samtidig skal vi vise nøkternhet, sa Borgen.

Les også: Rødt om lønnshopp: - Jeg synes det er pinlig høyt

Holder det hemmelig

Torsdag skrev Nettavisen også at Kommunens sentralforbund (KS) nekter å gi ut en oversikt over godtgjørelsene til landets ordførere. De viser til at de ikke er omfattet av offentlighetsloven.

Det har fått Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å reagere. Han har nå sendt spørsmål om dette til kommunalminister Monica Mæland (H).

- Jeg kan ikke skjønne at det skal være hemmelighold rundt dette. Det er fullstendig bak mål, sa Moxnes til Nettavisen.

Moxnes mener det er viktig at ordfører-lønningene offentliggjøres.

- Dette er informasjon som innbyggerne har en åpenbar interesse av, hvor mye våre folkevalgte bevilger seg av innbyggernes skattepenger i lønn og godtgjørelser. Det er åpenbart i offentlighetens interesse, sa han.

Rødt-lederen frykter det han kaller en politikerelite.

- Ganske mange der ute ønsker ikke en politikerelite som har et lønnsnivå skyhøyt over de man er valgt inn av. Det ser vi tendenser til i Norge, med en galopperende lønnsvekst. Første bud da er å få fakta på bordet, sa han.

Les også: Moxnes krever åpenhet om ordførernes lønninger