*Nettavisen* Nyheter.

Her var det kaldt i natt

Foto: - (Scanpix)

Gradestokken krøp ned mot 36,8 minusgrader i denne byen natt til fredag. Noen kaldere?

18.12.09 11:48

Det var delvis svært kaldt i Norge natt til fredag med minus 36,8 i Røros i Sør-Trøndelag på det kjøligste. I Oslo ble det målt minus 11,6 grader og i Bergen minus 8,9. I Nord-Norge derimot var det uvanlig varmt for årstiden med kun minus 1,4 i Alta.

Fredag formiddag er det den sterke vinden i Nord-Norge som utmerker seg på værkartet, mens lørdag blir preget av et lavtrykk som jobber seg sørover med bygevær og snø. Det vil blant annet gi store snømengder på kysten av Vestlandet.

Sjekk været der du bor på Nettavisens værside

Skal du ut på veien, sjekk trafikkmeldingslenkene nederst i saken!

Kuling i nord
Da Nettavisen snakket med Storm Weather-meteorolog Camilla Allbertsen fredag formiddag kunne hun by på dette ferske værvarselet for lørdag:

- Lavtrykket i nord vil bevege seg sørover utenfor kysten av Norge. Det blir fremdeles opp i kuling i Nord-Norge fra Stad til Nordland, først fra sør-sørøvest og senere dreiende sørøst.

Albertsen varsler noe mindre bygevær og venter videre enkelte snøbyger på kysten fra Nordland til Stad. I Troms og Finnmark ventes en og annen snøbyge, men ellers opphold.

Lavtrykket kommer sørover
Mens Nord-Norge fredag preges av lavtrykket med sterk kuling i Nordland og kanskje liten storm på utsatte steder av kysten i løpet av dagen og senere kuling i Troms og Finnmark, er det lørdag Sør-Norge som må ruste seg for dårligere vær.

- Lavtrykket kommer sørover og tar med seg snø til Vestlandet. Det vil blåse opp i kuling på kysten. Vi venter opp i liten kuling og stiv kuling ved Stad, sier Storm-meteorologen.

Julesnø på Vestlandet
- Så kommer det snø, og vi venter opp i 25 centimeter, kanskje 30 centimeter snø nedover kysten av hele Vestlandet, mindre i indre strøk. Snøen vil også komme i vestlige fjellstrøk, påpeker Albertsen.

- Utover kvelden lørdag brer nedbøren seg østover til Agder-fylkene og Telemark. Vi venter imidlertid ikke så store snømengder her, sier hun.

Stiv kuling på kysten og i fjellet
Langs kysten av Sørlandet og Østlandet vil det øke på med liten til stiv kuling utover kvelden lørdag. Også i fjellet venter meteorologene at det vil blåse.

Det kan være verdt å merke seg for de som planlegger en tur over en av fjellovergangene lørdag.

Søndag vil lavtrykket fortsette sørover til Storbritannia. Nedbøren vil avta på Vestlandet og Sørlandet. I resten av landet ventes det stort sett oppholdsvær.

Meteorologisk institutt sendte fredag sendt ut et Obs-varsel for Nord-Norge der de varslet stedvis lokal storm og vanskelige kjøreforhold, melder yr.no.

Se veimeldinger for E16 Bergen-Oslo her

Se veimeldinger for E18 Kristiansand-Ørje her

Se veimeldinger for E6 Svinesund-Kirkenes her

Se veimeldinger for E134 Haugesund-Drammen her

Se veimeldinger for E39 Trondheim-Kristiansand her

Se veimeldinger for fjelloverganger i Sør-Norge her

Se veimeldinger for fjelloverganger i Nord-Norge her

Se meldinger om stengte veier og kolonnekjøring her

Se de viktigste trafikkmeldingene her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.