RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Herfra avlytter forsvaret norske borgere

LYTTESTASJON: Forsvarets stasjon Ringerike har fått kallenavnet «Victory Garden» av amerikanske NSA. Hemmelige dokumenter viser at det her blir hentet ned og lagret informasjon om nordmenn.
LYTTESTASJON: Forsvarets stasjon Ringerike har fått kallenavnet «Victory Garden» av amerikanske NSA. Hemmelige dokumenter viser at det her blir hentet ned og lagret informasjon om nordmenn.
Sist oppdatert:
I skogen ved en militærleir på Hønefoss blir data fra norske borgeres mobiltelefoner og sosiale medier samlet inn.

- E-tjenesten overvåker ikke nordmenn i Norge. Det har de ikke lov til, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter NRK-saken torsdag kveld.

- EOS-utvalget har gjennomført kontroll med E-tjenestens stasjon på Ringerike, og har ikke reist kritikk mot virksomheten. Regjeringen er enig i at etterretningsloven skal oppdateres, og arbeidet med ny lov er godt i gang, sier Bakke-Jensen i en pressemelding på regjeringens hjemmesider.

I skogen bak den gamle militærleiren Eggemoen ved Hønefoss har E-tjenesten bygget opp en lyttestasjon.

Parabolene i skogen ved Hønefoss fanger opp datatrafikk fra sivile satellitter. De henter inn informasjon om hvem som ringer hvem og hvem som sender e-post til hvem i det sivile nettet - såkalt «metadata».

Dette skriver NRK som har fått tilgang til dokumenter lekket av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Dette har nå blitt kjent gjennom dokumenter som Edward Snowden smuglet ut av NSA i 2013 og som NRK publiserer i samarbeid med det amerikanske tidsskriftet The Intercept.

«Victory Garden»

NSA er kjent for å ha bygget opp et omfattende overvåkingssystem i USA. På Eggemoen ved Hønefoss har NSA vært med å bygge opp en lyttestasjon som NSA har gitt kodenavnet «Victory Garden».

SMUGLET UT DOKUMENTER: Det er dokumenter smuglet ut av Edward Snowden som forteller historien om den norske lyttestasjonen som lagrer informasjon om egne borgere, i strid med norsk lov.

Materialet brukes til å finne terrorister som truer norske interesser. De har ikke lov å overvåke norske personer og institusjoner, men dette har vist seg å være vanskelig å unngå.

Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenester (EOS-utvalget) er kjent overvåkingen, og at informasjon om norske personer og institusjoner lagres. Leder Eldbjørg Løwer sier til NRK at EOS-utvalget er usikre på om overvåkingen er «tilstrekkelig hjemlet i dagens lovverk».

Forsvarsminister Bakke-Jensen sier torsdag kveld at EOS ikke har reist kritikk av dette, men stilt spørsmål ved om «et mulig behov for lovendringer».

- Lovlig

Etterretningstjenesten mener at virksomheten er lovlig.

- Innhenting av metadata, også om enkeltpersoner, er hjemlet i lov om Etterretningstjenesten. Slik innhenting er hverken i strid med norsk lov, den Europeiske menneskerettskonvensjonen eller andre deler av folkeretten, sier sjefen for etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, til NRK.

— Gjeldende lov om E-tjenesten ble utformet for 20 år siden, og både teknologien og trusselbildet vi står ovenfor har endret seg betydelig. Arbeidet med et nytt lovverk er godt i gang og det tas sikte på at et forslag til ny lov om Etterretningstjenesten vil bli sendt på høring i 2018, sier forsvarsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere