Gå til sidens hovedinnhold

Hevder etniske nordmenn blir en minoritet i Norge i fremtiden

Medlem i Brochmann-utvalget Asle Toje skapte splid med kontroversielt standpunkt.

Onsdag mottok innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) en utredning som viser hvilke konsekvenser høy innvandring får for norske velferdsordninger av Brochmann 2-utvalget.

Utvalget er ledet av Grete Brochmann, og utredningen er på 250 sider.

Les: Sylvi Listhaug har fått fasiten: Dette er konsekvensene av høy innvandring

– Innvandring kan utfordre den tverrpolitiske oppslutningen om velferdsstatens grunnstruktur i Norge, innledet Brochmann med og fortsatte:

Les: Brochmann: - Økte skatter eller kutt i velferdstilbud fremover

– Innvandring kan utfordre den historisk utviklede legitimiteten til velferdsstaten gjennom to viktige mekanismer.

Men det var sterke meninger i utvalget om konsekvensene av innvandring til Norge, skriver Dagens Næringsliv (krever abonnement).

Asle Toje, som er forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, mener de andre i utvalget tar feil når det gjelder fremskrivninger av antall innvandrere. Han slår også fast at etniske nordmenn vil havne i mindretall i fremtiden, skriver avisen.

Les: Siv Jensen: Vil regne på effektene av innvandring

– Rapportens fremskrivinger tar utgangspunkt i at etniske nordmenn ikke vil komme i mindretall. Rapporten simpelthen stipulerer at innvandringen vil avta, uten å forklare hvorfor eller hvordan, skriver Toje.

Han bekrefter at det har vært heftige diskusjoner om dette i utvalget. Selv mener han at de store asylankomstene i 2015, da det kom 31.000 personer til Norge, kan bli en ny form for normalitet.

Les: Listhaug og Ulstein møtes til ytringsduell

- Vi lever i en verden hvor det befinner seg 7,5 milliarder mennesker og hvor det ikke er noen tegn til at freden vil senke seg. Snarere tvert imot ser vi en oppblomstring av konflikter, fortsetter han.

Toje har også liten tro på kvalifiseringslinjen flertallet i utvalget legger seg på. Det er urealistisk og for dyrt, mener han. Norge bør i stedet bør velge asylsøkere fra land som lettere lar seg integrere i det norske samfunnet. Han viser til Canada som i større grad «håndplukker» asylsøkere som får komme til landet.

Det har ikke lykkes for DN å få en kommentar fra utvalgsleder Brochmann, men avisen skriver også at Tojes syn avviker sterkt fra det de øvrige medlemmene mener.

Les også

Professor: - Norge bør ta imot hundre tusen flyktninger

HTML EMBED
embedNAvideo("JlkQqQOZFcG0IJsSwzAfwA", false)
Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken